Tilburg, Big Rivers Dordrecht en Utrecht Pride winnaars Nationale Evenementenprijzen 

Tijdens het Nationaal Congres Evenementen zijn de winnaars van de Nationale Evenementenprijzen 2024 bekend gemaakt. In de categorie Evenementenstad van het jaar is Tilburg tot winnaar uitgeroepen. In de categorie Beste Publieksevenement is Big Rivers er met de hoofdprijs vandoor gegaan. De allereerste Event Impact Award gaat naar Utrecht Pride.  

Het team van Tilburg Evenementenstad

Nationale Evenementenprijzen 

De Nationale Evenementenprijzen worden sinds 2001 uitgereikt aan gemeenten en evenementenorganisatoren. De vakprijzen zijn in het leven geroepen om evenementen en evenementensteden die een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen in de sector zijn te eren. Met de prijzen wordt ook de aandacht gevestigd op de kwaliteit en positieve effecten van publieksevenementen, in het bijzonder in relatie tot de steden waar ze plaatsvinden.  

Tilburg evenementenstad

Uit het juryrapport: “De stad heeft zich ontwikkeld tot een innovatieve plek, waar ruimte is voor originele experimenten, zoals Kaapstad, the Redhair days en het Tweedehands Festival. In Tilburg mag je fouten maken: door te leren komen ze sterker terug. Inclusiviteit is een kernwaarde, met evenementen als de Budgetkermis en Kleintje Hollands.” Ook de ondersteuning door de gemeente kon op waardering rekenen: “Het gemeentelijk beleid richt zich op het stimuleren van traditionele en nieuwe evenementen, ondersteund door meerjarensubsidies en andere vormen van ondersteuning, met een focus op duurzaamheid, inclusie en groei van jong talent. De gemeente faciliteert samenwerking tussen organisatoren via het digitale platform ‘Meemakers’ en fysieke bijeenkomsten. Data-analyse en publieke feedback helpen het beleid aan te passen aan de behoeften en voorkeuren van de stad.”

Meer informatie: www.tilburg.nl

Beste Publieksevenement: Big Rivers in Dordrecht

Het Big Rivers festival is een van de grootste gratis toegankelijke evenementen van Nederland. De prachtige historische binnenstad van Dordrecht vormt het unieke decor van het festival. Ieder jaar vinden meer dan 140.000 bezoekers hun weg naar de stad en genieten zij van een brede programmering met meer dan 150 acts op 10 podia. 

Uit het juryrapport: “Big Rivers laat op meerdere manieren de gemeenschap en cultuur samenkomen. De traditie van het uitdelen van 80.000 Mardi Gras-kettingen is een centraal element dat Big Rivers bijzonder maakt. Deze kleurrijke kettingen, bekend van het Mardi Gras Festival in New Orleans, staan symbool voor feest, inclusiviteit en gemeenschapszin. De kettingen zijn niet alleen een feestelijk accessoire; ze symboliseren een ketting van verbondenheid onder festivalgangers, waardoor de inclusieve sfeer van het festival wordt versterkt.”

Meer informatie: www.bigrivers.nl

Event Impact Award: Utrecht Pride

De Event Impact Award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. De jury legt nog even uit waarom deze catergorie is toegevoegd: “Evenementen hebben de kracht in zich om mensen te verbinden, activeren en inspireren. Direct en indirect kunnen evenementen bijdragen aan doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, interconnectiviteit, toegankelijkheid, diversiteit en inclusiviteit. Tegelijkertijd maken evenementen ook gebruik van schaarse bronnen (o.a. water en energie) en ruimte. Gemeenten, organisatoren of andere partijen die deze elementen op consistente wijze in hun aanpak/beleid opnemen en het ook uitdragen maken kans op deze award.”

In het juryrapport wordt toegelicht wat Utrecht Pride zo bijzonder maakt: “Door middel van een botenparade door de Utrechtse grachten wil de organisatie LHBTIQ+’ers laten zien dat ze trots mogen zijn op wíe zij zijn en van wie zij houden. Door samenwerking met lokale ondernemers en het open karakter van de botenparade is de organisatie de verbinding aangegaan met de stad; inwoners en ondernemers omarmen het evenement. Ondanks het hoge aantal bezoeken, voelt het evenement gemoedelijk, vriendelijk en kleinschalig.”

Meer informatie: www.utrechtcanalpride.nl

Nationaal Congres Evenementen  

Het congres stond dit jaar in het teken van ‘Evenementen waar doen we het voor’. Alle uitdagingen maar ook het belang van vrij toegankelijke evenementen in de openbare ruimte zijn de revue gepasseerd. Keynote Onno Hoes, belichtte het maatschappelijke belang van evenementen voor de lokale samenleving.  Naast de keynote bestond het programma van het congres, dat werd geleid door dagvoorzitter Sander Kleikers uit diverse showcases  o.a. het verhaal achter Bosk, opmerkelijke feiten en het nuttige inzicht van data, een kijkje achter de schermen van de Amstel Gold Race en Eindhoven 247, het evenementenbureau van de gemeente Eindhoven dat organisatoren ondersteunt.   

Voor meer informatie: www.nationaalcongresevenementen.nl   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *