Symposium over de (verstoorde) balans tussen recreatie en natuur

Recreatie en natuur zijn sterk met elkaar verweven. Veel ondernemers in de recreatiesector hebben hun bedrijf gevestigd in of naast een natuurgebied. De afgelopen jaren is de recreatieve druk op natuurgebieden sterk toegenomen. Komt de balans tussen recreatie en natuur in gevaar? Tijdens een symposium op 1 oktober wordt dat thema nader bekeken.

Het symposium wordt georganiseerd door de Heimans en Thijssestichting in Wageningen. In aanloop naar de bijeenkomst hebben zij ook een online enquête uitgezet over dit onderwerp.

Steeds meer mensen recreëren in de natuur. Aan de ene kant natuurlijk fantastisch dat veel mensen de natuur waarderen en er gebruik van maken. Mogelijk neemt het draagvlak voor natuur daardoor toe en ervaren meer mensen de positieve gezondheidseffecten van het buiten zijn. Maar door die toenemende recreatiedruk komt de in ons land al zo kwetsbare natuur ook steeds verder onder druk te staan.

Enkele vragen waarop het symposium een antwoord probeer te formuleren:

  • Weten we genoeg van de effecten van recreatie op die natuur, ook in het geval van een verslechterende (abiotische) milieukwaliteit?
  • Zijn politici, bestuurders en de terreinbeheerders zich voldoende bewust van het soms precaire evenwicht tussen beleven en verstoren? Krijgt de natuur in hun belangenafweging wel voldoende gewicht. Aan welke kennis hebben zij behoefte?
  • En is de individuele mountainbiker, wandelaar of vogelfotograaf zich voldoende bewust van het mogelijk verstorend effect van hun gedrag? Moet er meer gedaan worden aan bewustwording of is een meer strikte regelgeving van beheerders en overheden nodig?

Meer informatie en aanmelden: www.heimansenthijssestichting.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *