SVR: Kamperen bij de Boer heeft aan alle kanten de wind mee

De SVR (kampeerboeren) heeft de afgelopen jaren het aantal aangesloten bedrijven flink zien groeien naar inmiddels zo’n 2000 aangesloten campings. De transitie in de landbouw leidt zelfs tot nog veel meer boeren die overwegen om een verblijfstak te ontwikkelen – vaak naast het agrarisch bedrijf. Maar ook vanuit de consumentenkant is de belangstelling voor een vakantie op het platteland groeiende.

Bas van Mill – foto Pretwerk.nl op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs 2023

Groei plattelandsvakanties

Bas van Mil, bestuurslid van de SVR, voorziet voor de komende jaren nog veel groei in het segment van de plattelandsvakanties: “Er zijn in Nederland de afgelopen jaren veel kleinschalige campings verdwenen. De behoefte aan een gemoedelijke kleinschalige vakantie-omgeving is echter groeiende. Grote projectontwikkelaars, op zoek naar nieuwe locaties, kloppen tegenwoordig zelfs al aan bij de grotere boerencampings. Dus ook daar staat druk op. De SVR groeit ook doordat kleinere reguliere campings aansluiting bij ons zoeken. In onze beginjaren moest een camping een relatie hebben met een agrarisch bedrijf, maar die eis hanteren we al jaren niet meer. Elke kleinschalige camping op het platteland, die voldoet aan onze voorwaarden, is nu welkom. De onzekerheid rond de landbouwtransitie heeft er overigens ook voor gezorgd dat we de laatste maanden veel meer aanvragen krijgen van boeren voor informatie over het starten van een boerencamping.”

Samen sterk

Door samenwerking binnen de SVR krijgen ook kleinere campings slagkracht op de markt. De SVR organiseert elk jaar de zeer succesvolle eigen SVR kampeerbeurzen. Dit jaar zijn de data:

  • Zaterdag 13 januari: Evenementenhal Hardenberg
  • Zaterdag 20 januari: Expo Houten
  • Zaterdag 3 februari: WTC Expo Leeuwarden

En de SVR is ook zichtbaar op diverse grote consumentenbeurzen, w.o. de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs en de Caravana. De slagkracht is ook zichtbaar in andere projecten die gezamenlijk worden opgepakt. Zo is er een alliantie met Van Hoorne Studio’s om gebruik te kunnen maken van de karakters van Fien en Teun. Diverse boerderijen hebben inmiddels Fien en Teun accommodaties en Fien en Teun komen ook optreden op de SVR kampeerbeurzen.

De SVR kent bovendien een bijzondere structuur waardoor de stichting niet alleen opkomt voor de belangen van de kampeerboeren maar ook voor de kampeerders (die ook lid worden van de SVR). Deze mooie achterban zorgt er voor dat de marketing van het kampeerplatform weer een boost krijgt.

Trends en ontwikkelingen

Van Mill ziet dat ook kampeerboeren zich blijven ontwikkelen. “De campings worden gemiddeld steeds groter. Zeker als de eigenaar besluit om het agrarische bedrijf op te geven en door te gaan als recreatiebedrijf. Bij uitbreiding van je bedrijf ben je overigens wel sterk afhankelijk van de gemeente. Niet elke gemeente zit te wachten op grootschaliger recreatiebedrijven en het valt ons op dat ook de tarieven voor een aanpassing zeer sterk variëren per gemeente. Ook de verhuur van accommodaties op de campings neemt toe. We willen ons nadrukkelijk wel blijven richten op goedkope en toegankelijke vakanties. Maar er zit tegenwoordig wel wat meer (prijs)variatie in het aanbod. “

Meer informatie: www.svr.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *