Succesfactoren voor het ontwikkelen van Leisure Hotspots

Op 19 juni organiseerde de Stichting Innovatie Recreatie en Ruimte (STIRR) een bijennkomst om te bekijken hoe Leisure Hotspots kunnen worden ontwikkeld en uitgebouwd. Daarbij werd o.a. Jan Kromwijk van jachthaven Marnemoende in IJsselstein uitgenodigd, die zijn agrarisch bedrijf in tien jaar ombouwde naar een recreatiebedrijf.

Kromwijk besloot om in te haken op de nieuwe ontwikkelingen in het gebied. Hij ontwikkelde o.a. een jachthaven, een restaurant en een winterstalling  en daar zal op termijn nog een groepsaccommodatie bij komen. Als kritische succesfactoren in het proces dat hij doorlopen heeft noemt hij:

  1. Sense of urgency bij gebiedspartijen
  2. Bestuurlijke ervaring en bestuurlijk netwerk
  3. Samenwerking met een adviesbureau dat op basis van ‘no cure, no pay’ wilde ondersteunen
  4. Overheden die bereid zijn mee te denken over het sluitend krijgen van de begroting & één coördinerend ambtenaar voor het gehele vergunningentraject
  5. Het vertrouwen dat hij wekte bij overheden door zijn agrarische bedrijf te stoppen nog voordat zijn recreatieve toekomst was zeker gesteld.
  6. Inzet op ecologie
  7. Grondpositie

Uit de discussie van deze dag volgen een aantal aanbevelingen voor overheden om recreatie en gebiedsontwikkeling succesvol te laten samengaan:

  1. Wees als overheid betrouwbaar.
  2. Faciliteer als overheid ondernemers als mede-ontwikkelaars.
  3. Stel in gebiedsprocessen het verdienmodel centraal.
  4. Zoek als overheid de versnelling in het proces.
  5. Maak als provincie je eigen visie, maar sluit voor de uitvoering nauw aan bij datgene wat regionaal
    en lokaal leeft.

Verdienmodel
Voor ondernemers staat het verdienmodel (punt 3) centraal. Om daar rekening mee te houden wordt voorgesteld: “Het gebeurt nog te vaak dat een overheid een plan al erg ver uitwerkt voordat ondernemers in het proces betrokken worden. Met als gevolg dat er een plan ligt waar ondernemers niet echt warm voor lopen omdat er te weinig verdiend kan worden. Vraag ondernemers om eerder mee te denken, zodat er een visie komt te liggen waar verdiencapaciteit aan gekoppeld kan worden. ”

Wat zijn leisure hotspots?
Dat wordt in het volgende filmpje uitgelegd:

Lees het hele verslag van deze bijeenkomst op: www.recreatieenruimte.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *