Start van het kampeerseizoen – opmaat naar Open Camping Dag (6 april)

Op camping Zeeburg werd vanochtend symbolisch de eerste haring in de grond geslagen door oud directeur Toon Wijenborg. Dit was het startschot voor kampeerseizoen 2024. In het weekend van 6 april wordt hieraan een vervolg gegeven met de Open Camping Dag waaraan 450 campings en kampeerwinkels deelnemen.

Toon Weijenborg en Karin Horstman van I love Kamperen slaan de eerste haring (foto door Pretwerk)

Camping Zeeburg bewaker van het kampeererfgoed

Camping Zeeburg is een bijzondere plek om de opening van het kampeerseizoen te vieren. Eigenaar Toon Weijenborg had geen opvolging en wilde zijn park niet verkopen aan een vastgoedinvesteerder. ‘Ik heb een stichting opgericht die de aandelen van mijn bedrijf heeft overgenomen. Hiermee zorgen we ervoor dat Camping Zeeburg blijft wat het is, het open en duurzame karakter blijft behouden.’ aldus Weijenborg. 

Toon Weijenborg is een ambassadeur van het traditionele kamperen: “Ik wordt er altijd zo blij van als er jonge mensen met een rugzakje aankomen en bij ons hun tentje opzetten. Dit soort accommodaties willen we dan ook goedkoop houden. Het pakt voor hen goed uit dat de gemeente Amsterdam recent de tarieven voor toeristenbelasting aanpaste. Voorheen was dit € 1 + 7% van de overnachtingsprijs. Nu wordt er alleen een % van de overnachting gevraagd. Dat pakt slecht uit voor de duurdere hotels, maar juist goed voor de tentkampeerders.”

Steeds minder kampeerplekken

Tijdens het officiële startschot werd ook aandacht gevraagd voor het probleem van het krimpend aantal kampeerplaatsen in Nederland. De afname van het aantal kampeerplaatsen matcht totaal niet met de toenemende populariteit van kamperen in Nederland. Over een paar dagen publiceert de branchevereniging KCI cijfers waaruit opnieuw blijkt dat er opnieuw méér kampeermiddelen zijn verkocht in Nederland.

Kamperen is één van onze nationale hobby’s. Veel mensen zien het als onderdeel van ons culturele erfgoed, volgens het CBS gaan zo’n 4 miljoen Nederlanders regelmatig kamperen. De meest recente cijfers van de Kampeer en Caravan Industrie laten zien dat het aantal verkochte kampeermiddelen nog steeds stijgt. Daarnaast zitten de Nederlandse campings voor populaire periodes al vroeg vol. Tegelijkertijd verdwijnen kampeerplekken doordat vastgoedeigenaren investeren in de recreatieve sector. Terreinen worden overgenomen en hier worden vervolgens verhuuraccommodaties geplaatst, deze leveren meer op. Het échte kamperen komt zo in het gedrang. Dit is een ontwikkeling die ook speelt in andere Europese landen. 

Nationale Open Camping Dag

Stichting Open Camping Dag viert de opening van het kampeerseizoen op zaterdag 6 april. Ruim 450 campings en kampeerwinkels openen deze dag hun deuren en organiseren leuke activiteiten. Zo kunnen kampeerders vrijblijvend rondkijken op de camping en alvast voorbereidingen treffen voor hun vakantie. De stichting wordt ondersteund door de gehele kampeerbranche. Het belangrijkste doel van de stichting is om te laten zien hoe leuk het is om te kamperen. 

Stichting Open Camping Dag wordt onder andere ondersteund door ANWB Kamperen,  Kampeer & Caravan Industrie, BOVAG, SVR, Aveco Verzekeringen, Kampeer & Caravan Jaarbeurs en I Love Kamperen. Daarnaast kent de stichting talloze partners en mag hierdoor rekenen op steun van bijna de gehele kampeerbranche. 

Meer informatie: https://www.opencampingdag.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *