Snelle versoepelingen; eindelijk ook voor evenementen en nachtleven

Tijdens de persconferentie van 15 februari werd een versnelde versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Dit betekent eindelijk ook goed nieuws voor evenementen en het nachtleven. MKB Nederland vraagt nog wel aandacht voor een herstelperiode.

De afbouw van de coronamaatregelen gebeurt in drie stappen. Met onmiddellijke ingang (stap 1) kunnen mensen weer meer bezoekers thuis ontvangen.

In stap 2, die ingaat vanaf 18 februari mogen alle gelegenheden weer open tot 01.00 uur ’s nachts. Dat is vooral goed nieuws voor de (nacht)horeca en het uitgaansleven. (o.a. bioscopen, theaters. e.d.) Alleen op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht.

Stap 3, die ingaat op 25 februari, betekent dat vrijwel alles weer open gaat, met normale openingstijden. Er wordt dan ook afscheid genomen van:

  • het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn;
  • de verplichte 1,5 meter afstand;
  • het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca;
  • en het maximeren van het aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca.

Meer infomratie: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/02/15/alles-kan-weer-open-in-3-stappen

Blik op de toekomst; een goed herstelplan

Vanuit diverse brancheorganisaties klinken positieve geluiden op de hernieuwde vrijheid voor ondernemers. nu deze maatregelen genomen zijn wordt de blik gericht op de toekomst, waarin aandacht wordt gevraagd voor een herstelplan en meer zekerheden rond toekomstige coronamaatregelen; hoe gaan we leven met corona.

MKB Nederland en VNO NCW maakt zich zorgen over de schuldenberg die de afgelopen jaren bij bedrijven is ontstaan: “Als 25 februari vrijwel alle coronamaatregelen eraf zijn, resteren twee enorme vraagstukken. Dat zijn het vinden van oplossingen voor financiële positie van ondernemers in de getroffen sectoren en het plan voor de lange termijn om nieuw lockdowns te voorkomen. Er moeten oplossingen komen voor de schulden die ondernemers hebben opgelopen en de eigen vermogens die zijn opgebrand. Bovendien moeten ondernemers die dat willen ook verantwoord kunnen stoppen.” meer informatie: www.mkb.nl/nieuws/vergaande-versoepelingen-goede-zaak-nu-verder-vooruitkijken

Ook de horecasector, bij monde van KHN vraagt aandacht voor een herstelplan: “De komende tijd moet uitwijzen hoe de horeca zich herstelt. Lang niet alle sectoren zullen direct weer op 100% opereren. Het zal bijvoorbeeld nog jaren duren voordat het inkomend toerisme en de zakelijke markt zich zullen herstellen. De vermogenspositie van veel bedrijven is slecht, de schuldenberg is enorm. Veel sectoren binnen de branche gaan dan ook nog een moeilijke tijd tegemoet en daarvoor is perspectief cruciaal. KHN presenteerde hiervoor al eerder een steunbegroting met concrete suggesties om de branche te helpen richting duurzaam economisch herstel. Denk hierbij aan o.a. schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen.” Meer informatie: www.khn.nl/nieuws/khn-levendigheid-in-horeca-keert-terug

De evenementensector zal de komende tijd vooral de focus leggen op de herstart van de werkzaamheden en vaak ook heropbouw van organisaties. Er wordt in deze sector veel gewerkt met flexibel personeel en inhuur van artiesten en voorzieningen. Die hebben de afgelopen twee jaar op een zeer laag pitje kunnen doordraaien. Onderzoeksbureau Respons bracht over januari van dit jaar recent nog dramatische cijfers naar buiten: “Januari kende slechts 10 evenementen. Het bezoekaantal van ruim 50.000 is 2022 net zo dramatisch als in 2021.”

Nog meer reacties op de persconferentie van 15 februari:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *