Schouwburgen en concertzalen zeer onzeker over de toekomst

De coronacrisis heeft ook in 2021 grote impact op de schouwburgen en concertgebouwen gehad. Dat blijkt uit de publicatie Podia 2021, over de jaarcijfers van de 151 leden van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD). Dankzij corona gerelateerde steun bleven zij overeind. De vraag is voor hoe lang en op welke manier?

“Het blijven zeer onzekere tijden. Op dit moment dreigen de inflatie, oplopende loonkosten en stijgende energiekosten een onoverkomelijk probleem voor podia te worden. Om al deze klappen op te vangen zal compensatie ook in de toekomst nodig zijn.” aldus Gabbi Mesters, directeur van de VSCD.

Dalende inkomsten tegenover stijgende prijzen

In 2021 dalen de gemiddelde inkomsten uit kaartverkoop, horeca en verhuur in totaal met 70%. De inkoopkosten dalen mee (-56%), net als de personeelskosten (-9%). Dankzij aanvullende corona gerelateerde steun kennen podia gemiddeld geen tekort in 2021. De steun komt voor 72% uit generieke maatregelen, zoals de NOW, en de rest uit specifieke steun van overheden en particuliere fondsen. Op dit moment verliezen reguliere subsidies hun waarde door het uitblijven van voldoende indexatie. Sinds 2019 stijgen de consumptieprijzen in het algemeen. Slechts 44% van de podia ontvangt in 2021 compensatie van de gemeente voor loon- en prijsstijgingen.

Bron en meer informatie: www.vscd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *