Duitsers kennen Limburg vaak alleen als de doorgangszone op weg naar zee. Om de Duitse toeristen te laten zien wat Limburg te bieden heeft, slaan Nederlands en Belgisch Limburg de handen ineen. Ze bundelen inspanningen en budgetten. Een unieke samenwerking tussen twee regio’s in de Euregio Maas-Rijn om zich als één enkele regio te profileren.
De Duitse toeristische markt is voor Belgisch Limburg een belangrijk doelgebied. Maar Limburg heeft een imagoprobleem in Duitsland, zegt de provinciaal gedeputeerde van Toerisme, Jean-Paul Peuskens; “Voor een te groot gedeelte van de inwoners van Nordrhein-Westfalen is Limburg een niemandsland onderweg naar het dichtstbijzijnde stukje zee. En dat terwijl Limburg ‘vanaf de afrit’ zoveel te bieden heeft: gastvrijheid, gevarieerde natuur en gezellige stadjes, bourgondische liefde voor het leven. En dat op enkele uren rijden. Ideaal voor een dichtbijvakantie …”
Versterking van promotie in Duitsland
Al verscheidene jaren voert Toerisme Limburg actief promotie op de Duitse markt. Via Toerisme Vlaanderen in Keulen, maar ook met eigen Limburgse campagnes, en enkele jaren geleden via het Euregionale project ‘Fietsen in beide Limburgen’. Met wisselend succes.
Maar na jaren van terugval kende Belgisch Limburg in 2010 wat het aantal Duitse toeristen betreft, opnieuw een opwaartse trend. Gemiddeld 14 procent meer dan in 2009!
Totaal aantal toeristen in Limburg = 1.158.829, waarvan 77.577 Duitsers (7 %)
Waar verblijven ze?
44.749 (57,7%) Vakantieparken
27.205 (35 %) Hotel
3.533 (4,6 %) Camping
Eén sterk Limburgmerk
Met dit nieuwe initiatief willen de beide Limburgen een sterk Limburgmerk creëren. Door in een Europa der regio’s als 1 regio onze impact te vergroten en onze troeven samen te voegen, willen we voor Belgisch en voor Nederlands Limburg een win-winsituatie creëren.
Deze samenwerking is – hoewel voor de hand liggend – niet evident. Beide Limburgen waren historisch één gebied, spreken dezelfde taal, en waren een echte eenheid met Maastricht als hoofdstad, tot aan de scheiding van de Nederlanden in een Belgisch en Nederlands deel, met de gemeenschappelijk grensmaas als scheidingslijn (anno 1839). Bijna 175 jaar scheiding laat onvermijdelijk sporen na!
Belgisch Limburg was altijd al een heftige voorvechter voor meer toenadering en samenwerking tussen de beide Limburgen. De laatste jaren is die toenadering versterkt, op velerlei vlakken van het maatschappelijke leven.