SAIL Amsterdam 2015 nog groter met verjongd concept

SAIL Amsterdam 2015 is een nieuwe weg ingeslagen. Er is veel oog voor verjonging in het concept en programma met inspirerende activiteiten voor gezinnen en kinderen. Ook is er een fikse uitbreiding van het evenementengebied dat opgedeeld is in thematische ‘oceanen’. In 2010 trok het vierdaagse evenement in totaal 1,5 miljoen bezoekers. Nu is al bekend dat er een recordaantal historische schepen deelneemt op het maritieme festival van 19 t/m 23 augustus.

(foto: Wim Haze)
(foto: Wim Haze)

Nieuw is de SAIL Music Marina met podium aan de noordzijde op het IJ. Daarnaast is het exclusieve SAIL Village het vertrekpunt voor duizenden hospitality arrangementen. Vanzelfsprekend staan traditionele en succesvolle activiteiten waaronder het Saluut Protocollair, de Vlootschouw, skûtsjesilen op het IJ, het adembenemende vuurwerk en de Crew Parade ook weer op het programma.

Van Gouden verleden naar Gouden toekomst
Op SAIL zijn de Tall Ships de oorsprong, de kern en de ziel van het evenement. Er komen tijdens de 9e editie van SAIL in Amsterdam veel Tall Ships naar de hoofdstad die daar nog nooit eerder te zien waren. Op en rond het water vindt er een inspirerend cultureel en informatief programma plaats.

Mitra van Raalten, directeur van Stichting SAIL Amsterdam, kwam in 2012 aan boord en heeft samen met haar bestuur een nieuwe koers ingezet: “We willen met SAIL Amsterdam 2015 meer dan ooit de relevantie laten zien. Wat kunnen we leren van ons succesvolle nautische verleden? Hoe betrekken we meer jongeren bij ons evenement? Hoe kunnen we aansprekende organisaties betrekken bij de programmering van SAIL? We willen uitdragen dat we grenzen kunnen verleggen en nieuwe werelden kunnen ontdekken. SAIL Amsterdam 2015 is niet alleen een spiegel naar het verleden. Het biedt ook een venster op de toekomst. Deze thematiek komt onder andere terug in de programmering in de zogenaamde Groene Oceaan op de NDSM-werf en tijdens het debat dat we op zaterdag 22 augustus 2015 in Het Scheepvaartmuseum organiseren. Een goed voorbeeld van de verjongingsslag die we intern en voor het publiek doorvoeren is de SAIL Academy, een platform waar stagiairs en trainees de kans krijgen zich binnen de SAIL-organisatie te ontwikkelen. Samen met hen hebben we ook een ‘buddy’ programma opgezet waarin jongeren uit Amsterdam en omgeving de kans krijgen om de jonge internationale bemanningsleden in de stad op sleeptouw te nemen. Er is tijdens SAIL zo veel te zien en te beleven, dat je aan een bezoek van één dag eigenlijk niet genoeg hebt.”

Vijf Oceanen met ieder eigen thematiek
SAIL Amsterdam 2015 zal zich niet alleen rond de Oranjehaven (IJhaven) afspelen. Meer dan voorgaande edities wordt de rest van Amsterdam betrokken bij de festiviteiten. Dat doet SAIL aan de hand van vijf oceanen met een eigen kleur en thema. “De Oranjehaven met de Tall Ships en belangrijkste podia, waaronder de nieuwe SAIL Music Marina, vallen in het gebied van de Oranje Oceaan. Het stadscentrum wordt omgedoopt tot de culturele Rode Oceaan. Hier worden verschillende rondleidingen naar nautische historische plekken en naar verschillende musea georganiseerd. Tussen de Oranje en Rode Oceaan ligt de zakelijke Blauwe Oceaan met Het Scheepvaartmuseum als een van de belangrijkste trefpunten tijdens SAIL voor zakelijk Nederland. Aan de Noordkant van het IJ liggen dan nog de innovatieve en creatieve Groene Oceaan (NDSM-werf) en de “jonge” Witte Oceaan” met een heel diverse programmering die ook jongeren erg aan zal spreken, “ licht Erwin van Lambaart, directeur van SAIL Event Partners, het nieuwe concept toe.

SAIL Music Marina
Nieuw is ook de indrukwekkende “SAIL Music Marina” aan de Noordkant van het IJ met groot podium. Erwin van Lambaart: “Elke avond staat er een spectaculair programma op stapel. Op woensdagavond 19 augustus 2015 zal Het Koninklijk Concertgebouworkest de schepen met een groots optreden verwelkomen. Op donderdagavond 20 augustus 2015 zullen Kensington en Miss Montreal optreden tijdens “SAIL Rocks”. De vrijdagavond 21 augustus 2015 staat in het teken van “SAIL Loves Holland” met artiesten als Jan Smit, Nick & Simon en Martijn Fischer (als André Hazes). Zaterdagavond 22 augustus kan het publiek genieten van “Disney Pirates of the Caribbean in Concert” met live begeleiding door Het Gelders Orkest. Zondagmiddag 23 augustus 2015 zwaaien we K3 uit op SAIL.” Woensdag tot en met zaterdagavond worden bovendien afgesloten met het traditionele vuurwerk. Kaartverkoop voor de SAIL Music Marina gaat op 12 mei 2015 op www.sail.nl van start. Naast betaalde zitplaatsen, zijn er gratis staanplaatsen te boeken via de website, waarbij geldt: vol is vol.

Inspirerende activiteiten door de Vrienden (hoofdsponsoren) van SAIL
De vrienden (hoofdsponsoren) van SAIL leveren een belangrijke bijdrage aan de programmering van SAIL. ING biedt met diverse activiteiten op het Zeehelden eiland en het Tall Ship Etoile du Roy gezinnen en jongeren een onvergetelijke ervaring. Delta Lloyd organiseert een extra grote editie van hun “Optimist on Tour”, waar kinderen kosteloos kennis kunnen maken met zeilen en andere watersporten. De Telegraaf Viewpoint biedt de mogelijkheid om in een grote gondel te stappen, die met een hoge kraan ruim 50 meter de lucht in gaat. Bezoekers hebben zo een fantastisch uitzicht over het hele SAIL-terrein. De Staatsloterij is te vinden op de Kop van Java. Op deze locatie zal de grootste loterij van Nederland zich op een bijzondere en sportieve manier aan bezoekers laten zien.

Meer informatie: www.sail.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *