Rif 010 wordt nieuwe bruisende hotspot van Rotterdam

Op 6 juli 2024 wordt de surfattractie Rif010 in het centrum van Rotterdam officieel geopend. Wij namen op 20 juni 2024 (pers-preview) alvast een kijkje en kregen een proefles. Het hele proces naar realisatie heeft elf jaar in beslag genomen en meer dan € 10 miljoen aan investeringen gekost. Onze eerste indruk; dit wordt een bruisende locatie waar heel veel mensen en bedrijven plezier aan gaan beleven.

Edwin van Vliegen vertelt enthousiast zijn verhaal

Edwin van Vliegen, de volhardende initiatiefnemer van Rif 010 wil liever niet al te lang terugkijken op het aanloopproces. (Redactie: Maar 8 jaar vertraging is helaas wel de realiteit) Hij ziet volop kansen om het project op zichzelf tot een groot succes te maken. Voor de realisatie zijn er meerdere (ook financiële) partners gevonden. Voor de exploitatie is geen subsidie meer nodig. Van Vliegen ligt toe wat dit project zo bijzonder maakt: “Er zijn in de hele wereld zo’n 30 vergelijkbare surfspots. Dit is de enige locatie midden in een stad. Met een prijskaartje vanaf € 50 per uur zijn wij de goedkoopste locatie. Toch zien we de exploitatie met vertrouwen tegemoet. Er zijn meerdere doelgroepen die nu al staan te trappelen om hier gebruik van te maken.”

Enkele wetenswaardigheden over Surfspot Rif 010:

  • De technische realisatie is verzorgd door Surf Loch uit San Diego
  • Rif 010 is jaarrond geopend (dus ook in de winter)
  • Er zijn in totaal zo’n 60 mensen werkzaam voor Rif 010 (veel part time)
  • De installatie draait op elektriciteit uit windenergie.  (Kosten ongeveer € 1,35 per golf)

De Surfpro’s

De professionele surfers in Nederland zijn waarschijnlijk de groep die het hardst staan te juichen bij de realisatie van Rif 010. Van Vliegen legt uit dat voor hen de kwaliteit van de golven een belangrijke factor is. En Rif 010 komt bijzonder goed door de eerste tests van o.a. Team NL. Van Vliegen: “De locatie gaat er voor zorgen dat Nederlandse surfers veel frequenter en intensiever kunnen gaan trainen. In een kunstmatige surfomgeving krijgt de surfer veel frequenter een ideale golf aangeboden dan bijvoorbeeld op de Noordzee. Wij verwachten dat de Nederlandse topsporters daarmee de aansluiting kunnen krijgen met de wereldtop en dat veel méér mensen de surfsport gaan beoefenen. Wellicht ontstaat er daardoor ook wel weer ruimte voor een volgende locatie in Nederland. ” Opvallend was de de persdag ook de belangstelling trok van diverse Belgische media.

Er is ook een surfshop gekoppeld aan de Rif 010 locatie. Dit is natuurlijk een ideale plek voor zo’n winkel waar de surfliefhebbers van een hele grote catchmentregio bij elkaar komen.

De recreatieve surfer

Ook de recreatieve surfer komt aan bod in deze binnenstedelijke surfspot. Er worden clinics georganiseerd en er zijn surfbords en wetsuits voorhanden voor mensen die niet over eigen materiaal beschikken. Waar de professionele surfers zich opstellen aan de start van de golf, krijgen de beginners een plekje in de baai; het uitrolgebied van de golven. Dat is minder diep en hier zijn de golven ook minder hoog. Rif 010 focust o.a. op de markt van bedrijfsuitjes en scholen. Maar ook de individuele bezoeker kan er terecht.

Naast het surfen kan er vanuit Rif010 ook nog worden gekanood en gesupt op de rivier De Rotte en op afstand is er ook nog een pumptrackbaan aan de organisatie gekoppeld. Na afloop kan er in het eigen restaurant nog even worden nagenoten – met uitzicht op de surflocatie.

Terras aan de surfspot met de Markthal op de achtergrond

Relatie met retail en de stadwijk

Rif 010 is gelegen de Rotterdamse binnenstad, vlak bij de iconische Markthal. De Steigergracht was voorheen altijd een wat verloren gebied achter de winkelstraat De Hoogstraat. Met de realisatie van Rif 010 is deze locatie ineens de hippe hotspot van Rotterdam. De mensen van marketingorganisatie Rotterdam & Partners zien volop kansen: “Dit wordt een magneet voor toerisme naar de stad. En dit project heeft ook een enorm positief effect op de positieve transitie van deze stadswijk.”

Op de dag van de preview voor de pers is meteen al duidelijk wat voor effect een dergelijke attractie heeft op de binnenstad. Langs de randen van de surfspot drommen mensen samen om de surfers in actie te zien. De reacties zijn zeer enthousiast. Veel jongeren ‘willen dit ook gaan doen’, terwijl anderen genieten van het gemodder bij het beginnersklasje.  Tot nu toe is er nog meer één terras (van Rif 010) geopend met uitzicht op de surfspot. Op visualisaties zien we dat er plannen liggen om nog méér horeca te laten profiteren van de aantrekkelijke zichtlocatie.

Tijdens de ontwerpfase is er nog een belangrijke aanpassing gemaakt die inspeelt op de relatie met de omgeving. De surfrichting werd omgedraaid. Daardoor surfen de sporters nu richting het terras met de iconische Markthal op de achtergrond.

De realisatie van Rif 010 vlak naast grote winkellocatie (winkelstraat De Hoogstraat en De Markthal) zal ongetwijfeld ook zorgen voor een positieve wisselwerking. Mensen die de surfspot bezoeken lopen door het winkelgebied en het winkelend publiek heeft reden om wat langer in de wijk te blijven. Het is daarmee een uitstekend voorbeeld van een project waarop de trend ‘retailainment’ zijn meerwaarde laat zien; het hele gebied wordt méér dan een locatie om te winkelen, maar biedt ook vermaak en reden om er een dagje op uit te gaan.

Meer informatie: www.rif010.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *