Revitalisering van Belgisch hotel-landgoed tot eco-verblijf nieuwe stijl

“Les Sorbiers is veel meer dan een hotel-restaurant, zegt Michel Vertongen, administrateur-manager, “Het is een proefproject van ecologische overgang dat de ontwikkeling van toeristische, educatieve en recreatieve activiteiten integreert terwijl het deel uitmaakt van een dynamische lokale, duurzame en menselijke economie.”

historische foto van het hotel

Ooit huisvestte het landgoed Les Sorbiers een hotel van faam. Het was eigendom van de socialistische mutualiteiten. In de loop der tijden is de glorie langzaamaan vergaan. Met 240 aandeelhouders, die elk niet meer dan 2% van de aandelen bezitten, is afgesproken dat alle winst opnieuw geïnvesteerd wordt in het project. ‘Les Sorbiers’ maakt deel uit van de Belgische aandeelhoudersgroep ‘Nouvelle Hôtellerie’ die ook in Frankrijk en in Zwitserland een hotel uitbaten.

De nieuwe eigenaren focussen er echt op om een locatie te creëren die mensen leuk vinden. Verder willen ze een mix maken van een authentieke bijzondere locatie, die daarnaast ook topkwaliteit aanbied op vlak van wifi en seminarie mogelijkheden. Ook in dat opzicht waren willen ze de juiste luxe aanbieden want bedrijven verwachten een bepaald niveau van comfort.

Geen televisie op de kamer, wel literatuur

Een driesterrenhotel zonder televisie op de kamer? Het kan, maar het is een uitzondering. ‘Les Sorbiers’ geeft de voorkeur aan een boek op ieders nachtkastje, in plaats van aan een scherm tegen de muur. Zo liggen in iedere kamer twee verschillende boeken, die de gasten mogen meenemen of kunnen lezen tijdens hun verblijf in ‘Les Sorbiers’. “Normaal is het voor een driesterrenhotel een vereiste dat iedere kamer een eigen tv heeft, maar bij ‘Les Sorbiers’ primeert de rust. Aangezien een tv voor ons het omgekeerde symboliseert, vonden we het bibliotheek-concept een leuk alternatief dat veel beter past bij de stijl van het hotel”, vertelt Maxime Ramé, directeur van ‘Les Sorbiers’.

Artisanaal dineren met zicht op het eiland

‘En face de l’île’, het ambachtelijke restaurant, is de volgende troef van ‘Les Sorbiers’. Achter het fornuis staat Nicolas Valanchon. Zijn doel? De allerbeste Waalse streekproducten een glansrol geven in de gerechten die hij op tafel tovert. Die producten zijn afkomstig uit de natuurmoestuin, bijenkorven en plukplekken aanwezig op het domein van ‘Les Sorbiers’ of uit ambachtelijke, lokale of biologische landbouw. De korte keten bij uitstek dus. En de naam van het restaurant verraadt het al: vanop het prachtige, overdekte (én verwarmde) terras kijk je uit op het eiland ‘Androssart’, aan de overkant van de Maas.

Groen, groener, Les Sorbiers 

Als het gaat over ecologische verantwoordelijkheden, dan kleurt Les Sorbiers al even groen als de omgeving waarin het hotel zich bevindt. Naast de korte keten en gebruik van lokale producten investeerden de uitbaters in een biomassaverwarmingsinstallatie. De houtsnippers die als brandstof worden gebruikt, zijn afkomstig van het afval dat ontstaat bij het onderhoud van groene zones in de buurt. Dankzij die installatie kan er jaarlijks 100.000 liter stookolie worden bespaard en wordt de uitstoot van 230 ton CO2 vermeden (evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 100 bewoners!). 

De natuur als speeltuin

Verder is Les Sorbiers de ideale plek om de natuur te verkennen of er gewoon even tussenuit te zijn. Het eiland Adrossart kun je verkennen tijdens een themawandeling met een gids die samen met jou de natuur induikt. Avonturiers kunnen in de omgeving van het hotel kajakken, zich uitleven op de talrijke fiets- en mountainbike routes of de rotsen trotseren tijdens het klimmen. Regelmatig zijn er bij Les Sorbiers ook culturele evenementen zoals een aperitiefconcert, een tijdelijke tentoonstelling of een debat over een interessant maatschappelijk of filosofisch onderwerp. In de tuin vind je bovendien heerlijke leesplekjes en kunnen kinderen zich uitleven in de speeltuin.

Meer informatie: www.lessorbiers.com/views/NL/sorbiers/hotel.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *