Return on investment in de toeristische sector

Het Toerisme en Vrijetijdscongres van 20 september stond in het teken van rendement en investeren. In het plenaire deel vroeg professor transitiemanagement Jan Rotmans aandacht voor investeren in milieumaatregelen. Hij schetste daarbij een ecologische ramkoers van (internationaal) toerisme in de huidige vorm.

Recreatie in Nederland draait al sinds 2008 structureel verlies (sheet Han Verheijden)

Han Verheijden, lector aan het NHTV, zette daar de penibele situatie van de Nederlandse toeristische sector tegenover; “De komende jaren verwacht ik een bloedbad onder toeristisch- recreatieve bedrijven. In de praktijk zal de prioriteit komen te liggen op verbetering van rendement. De internationale toerist is daarbij zeer welkom; wellicht zelfs een van de weinige reddingsboeien.”

Naast het plenaire deel, konden de congresgangers deelnemen aan diverse parallelsessies. We hebben de highlights van enkele van deze sessies op een rijtje gezet.

Regionaal project als steuntje in de rug
Twee bedrijven die, ondersteund door Innovatief ondernemen toerisme Overijssel (IOTO), hebben gewerkt aan hun businessplan kwamen deze middag hun resultaten toelichten.

Jan Ybma van IOTO ziet in de recreatiesector vooral heel veel kleinbedrijven. Dit soort bedrijven kan een steuntje in de rug goed gebruiken. Ondernemers kunnen geburik maken van een vierjarig innovatieplan (tot 2013), waarbij via een scan en gerichte ondersteuning een bedrijf geholpen wordt met innovatie.

Arie Willem Vermeij maakte gebruik van de regeling om De Fanfare in Giethoorn vorm te geven. Naast restaurant organiseert hij nu ook allerlei leuke binnenactiviteiten, waarmee hij zich heeft ontwikkeld tot een goede slechtweervoorziening in Giethoorn. De ondersteuning van IOTO ziet hij als ‘mooi meegenomen’. Hij had van tevoren niet gerekend op deze regeling, maar het kwam goed van pas.

Agnes Meijerink ontwikkelde gastenverblijf De Geitenmeijer en maakte dankbaar van IOTO gebruik om wat meer te leren over de marketing in de recreatie. Haar promotie richt verloopt o.a. via airbnb.com en vrbo.com.

Berekeningen Dierenpark Emmen vol onzekerheden
Dierenpark Emmen staat aan de vooravond van een grote verhuizing binnen de gemeente. Tjeerd Zandberg van Stenden University / EFTI bekeek de berekeningen van de nieuwe locatie en plaatste daar zijn kanttekeningen bij.

impressie vernieuwd dierenpark Emmen

Het is wel heel duidelijk dat ‘Emmen’ van groot belang is voor de hele regio. Naast de directe opbrengsten is het lastig in kaart te brengen hoe de regio profiteert van een trekpleister als dit dierenpark, maar…

  • Is het realistisch dat de bezoekcijfers stijgen van de huidige 700.000 naar de geplande 1,4 miljoen? (want dat is echt nodig voor een rendabele exploitatie)
  • De standaard ticketprijs komt op € 30,-, met een yield van 70% (= na kortingen). Is dat een reële prijs? De huidige toegangsprijs bij Artis is nu bijvoorbeeld € 19,-.
  • Mag er worden uitgegaan van een stijging van bestedingen in de regio; zeker als de ingang van het park uit het stadscentrum verdwijnt?

Over de risico’s voor de overheid maakte Zandberg zich minder zorgen. Alleen al aan BTW wordt 21% van alle inkomsten meteen al naar de overheid overgemaakt. Die zien hun investering wel weer terugkomen.

Meer informatie: www.efti.eu

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *