Reptielenzoo Serpentarium in Blankenberge (Be) overleeft coronacrisis niet

Het doek is definitief gevallen over ZOO Serpentarium in Blankenberge. De lange verplichte sluiting door corona, aanhoudende hoge vaste kosten, een uitdagende infrastructuur en een onzekere toekomst leidden tot deze beslissing.

Momenteel wordt voor alle dieren een nieuwe thuis gezocht. Een deel van hen verhuist naar ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael. “We zijn voor deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan”, zegt algemeen directeur Dries Herpoelaert. “Het dierenwelzijn komt altijd op de eerste plaats. Ondanks alle inspanningen, was de situatie niet langer houdbaar.”

ZOO Serpentarium, de enige reptielenzoo van ons land, zal de deuren niet meer openen. Een moeilijke beslissing voor de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) die de uitbating van de Blankenbergse trekpleister sinds 2009 in handen heeft. Jaarlijks genoten 57.000 bezoekers van spannende ontmoetingen met pijlgifkikkers, leguanen en wurgslangen. Toch was het vooral de lange verplichte sluiting door corona, de infrastructuur die een uitdaging was, de onzekerheid over de toekomst en de hoge vaste kosten die het Serpentarium het afgelopen jaar in een wurggreep namen. De directie zag dan ook geen andere optie dan definitief te sluiten. Vier vaste medewerkers verliezen hun baan.

Dierenwelzijn staat voorop

ZOO Serpentarium sloot in maart 2020 verplicht de deuren als gevolg van de coronacrisis. Omdat de coronamaatregelen in het gebouw niet konden worden gegarandeerd, was een heropening uitgesloten. Zelfs met een versoepeling van de huidige veiligheidsmaatregelen, blijft ook een toekomstige opening onzeker.  Intussen liepen de vaste kosten zoals voeding voor de dieren en de huur van het pand op de dijk van Blankenberge gewoon door. Toch werd op dierenzorg nooit een cent bespaard. “Het welzijn van de dieren komt steeds op de eerste plaats, ongeacht de situatie”, zegt algemeen directeur Dries Herpoelaert. “Om hun welzijn ook in de  toekomst te garanderen, gaan we op zoek naar een degelijke, nieuwe thuis. Zowel in ZOO Antwerpen als ZOO Planckendael zal een deel van de 200 dieren worden ondergebracht.” Experten van ZOO Antwerpen zullen de verhuis van de reptielen in goede banen leiden.

Ontstaan uit privécollectie

Het Serpentarium ontstond in 1998 uit de privécollectie van gepassioneerd dierenliefhebber Marnick Croes. In de jaren die volgden groeide de all-weather attractie uit tot een reptielenzoo met 100 terraria en een collectie van 200 dieren. De overname door de KMDA in 2009 bood nieuwe mogelijkheden. Er werd extra ingezet op educatie en er kwam een collectieplanning volledig conform de dierentuinwetgeving. In 2012 volgde de opening van een nieuwe shop en kwamen er 10 nieuwe terraria voor ongewervelden bij. De eigenzinnige dierentuin was meer dan 20 jaar lang de enige plek waar bezoekers oog in oog konden staan met reptielen en amfibieën zoals kameleons, wurgslangen, gifslangen, groene leguanen, agamen, skinken, varanen, gekko’s, pijlgifkikkers en boomkikkers.

Niet rendabel

De coronacrisis betekende het einde van een tijdperk. “Inkomsten vielen volledig weg en de hoge vaste kosten liepen gewoon door. Naast de huur voor het gebouw stonden ook nog enkele pittige investeringen inzake milieu en veiligheid op de planning. Deze situatie was niet langer houdbaar. De beslissing is met pijn in het hart genomen maar noodzakelijk.”

Meer informatie: www.zooserpentarium.be/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *