RECRON tevreden met afschaffen verplicht energielabel

Gisteren heeft de Tweede Kamer een voorstel tot wijziging van de Woningwet omtrent de verplichte invoering van het zogenaamde Energieprestatiecertificaat weggestemd. RECRON heeft in een eerder stadium al een uitzondering voor recreatiewoningen bereikt, maar is blij dat nu geen enkele woning een verplicht energielabel krijgt. Mogelijke kosten voor een vakantiepark met 200 huisjes liepen op tot 75.000 euro.

In de woningwet staat dat alle gebouwen moeten beschikken over een Energieprestatiecertificaat. Om dat te bereiken wilde de Rijksoverheid vastleggen dat een notaris bij verkoop van een onroerende zaak een energieprestatiecertificaat moest hebben en dat huurders van een woning een deel van de huurprijs mogen inhouden als deze niet beschikt over een energielabel.

Om te voorkomen dat deze problematiek zich ook zou uitstrekken over recreatiebungalows die voor de verhuur zijn bestemd, heeft RECRON in de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd met het ministerie van Binnenlandse Zaken en is de hulp van de Tweede Kamer ingeroepen. Resultaat is dat voor recreatiebungalows die voor de verhuur zijn bestemd geen energieprestatiecertificaat nodig is.

Inmiddels heeft de Tweede Kamer de wetswijziging van tafel geveegd. Dit betekent dat er (voorlopig) geen verplichting komt om een energielabel te kunnen overleggen bij de verkoop of verhuur van woningen. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) moet op zoek naar andere oplossingen om woningen te voorzien van een energieprestatiecertificaat. De Europese Unie kan boetes opleggen van tientallen miljoenen euro’s, dus er staat druk op de Nederlandse overheid om met alternatieven te komen.

RECRON is zeer tevreden dat het ministerie heeft aangegeven dat recreatiewoningen sowieso niet onder dit onderdeel van de woningwet vallen, maar blijft scherp opletten op de nadelen van andere oplossingen waarmee minister Blok komt.

Bron: persbericht RECRON

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *