Recreatiesector Limburg en België: prioriteit ligt bij schade beperken en gasten informeren

De wateroverlast in Limburg en België heeft ook de recreatiesector hard geraakt. Diverse lager gelegen recreatiebedrijven staan onder water. De hoger gelegen bedrijven houden de voeten droog, maar zijn vaak onbereikbaar. Toeristenbureaus en ondernemers proberen toeristen zo goed mogelijk te informeren over de situatie.

In Valkenburg, het hart van toeristisch Zuid-Limburg, is de situatie dramatisch. Anya Niewierra, directeur van Visit Zuid-Limburg vertelt dat in het VVV-kantoor nu zo’n anderhalve meter water staat: “De hele experience en alle brochures zijn verloren gegaan. De stroom is uitgevallen en de medewerkers van VVV’s in de regio werken nu vanuit huis. Er komen heel veel vragen binnen van toeristen die willen weten waar ze aan toe zijn. Die proberen we zo veel mogelijk door te verwijzen naar de ondernemers waar ze geboekt hebben. Het probleem is dat de stroom vaak is uitgevallen bij bedrijven die nu onder water staan. Wij proberen ook via onze social media kanalen informatie te verstrekken. De situatie verandert echter van uur tot uur.”

Over het opnemen van schade kan Niewierra nog weinig zeggen: “Onze prioriteit ligt nu bij het oplossen van de acute problemen en het informeren van de bezoekers. De meeste grote vakantieparken en campings zijn gelukkig wat hoger gelegen. Dus daar zal de schade wel snel hersteld kunnen worden.”

Ook in Noord- en Midden-Limburg is de situatie kritiek. Diverse recreatiebedrijven laten op hun website weten wat de situatie is. Zoals vakantiepark en jachthaven Oolderhuuske die reserveringen t/m 18 juli heeft geannuleerd. De reden: “De toegangsweg staat al vol met water & de camping begint ook vol te lopen.” Limburg Marketing en de ondernemers zetten zich schrap: “In Roermond moet het hoogste punt van de Maas, Roer en Swalm nog bereikt worden. Ondernemers richten zich vooral op het nemen van veiligheidsmaatregelen voor hun gasten.”

Voor de meest actuele situatie heeft radiozender L1, samen met de veiligheidsregio Limburg een doorlopend programma opgezet. Hier kunnen bewoners en bezoekers op de hoogte blijven van de actuele situatie.

Ook België is zwaar getroffen

De beelden vanuit België vertonen hetzelfde beeld als in Nederlands Limburg. Ook hier zijn rivieren buiten de oevers getreden en moeten recreatiebedrijven gedwongen hun deuren sluiten. De eerste persberichten druppelen binnen:

Grotten van Han

Grotten van Han

De aanhoudende regen van de afgelopen 24 uren zorgt ook op het Domein van de Grotten van Han voor zware wateroverlast. De Lesse, een grillige rivier met sterk karakter is buiten haar oevers getreden en overstroomt het ganse gebied. Het Wildpark, de Grot en zelfs het restaurant Le Pavillon, zijn enkel al zwemmend nog bereikbaar!

Walibi België

Walibi Belgium en het waterpark Aqualibi zijn getroffen door de uitzonderlijke regenval, en daardoor genoodzaakt om 15 en 16 juli 2021 de deuren te sluiten. Bezoekers die vandaag het park bezochten of die voor vandaag een bezoek hadden gepland, worden gecontacteerd en verzocht hun bezoek naar een andere datum te verplaatsen.

Plopsa Coo

Plopsa Coo, gelegen in de Belgische Ardennen aan de voet van de Watervallen van Coo, werd gisteren ontruimd vanwege de extreme weersomstandigheden in de regio. Door de enorme neerslaghoeveelheden met grote overstromingen tot gevolg, bleef Plopsa Coo ook vandaag, donderdag 15 juli en morgen, vrijdag 16 juli gesloten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *