Recreatiebranche demonstreert tegen windmolens IJsselmeer

Op 17 november 2014 hebben de recreatiebranches RECRON en HISWA samen met inwoners en lokale protestgroepen actie gevoerd tegen het voorstel van Gedeputeerde Staten (GS) om alle windmolens die de provincie moet plaatsen van het rijk maar in het IJsselmeer neer te zetten.

windmolensEen groot podium, bussen vol actievoerders, vrachtwagens met een scheepswrak; het voorland van het (water)toerisme, het vrouwtje van Stavoren, de windmolenblues, flyers tegen windmolens van de gemeente Sudwest Fryslân en de branches en natuurlijk tal van sprekers op dit podium waaronder de voorzitter van RECRON, Adri van der Weyde, die speciaal naar Leeuwarden was afgereisd om de actievoerders een hart onder de riem te steken.

Regiomanager Petra Ellens was één van de 99 insprekers op deze eerste hoorzitting die de provincie organiseerde. In haar betoog gaf ze aan het onbegrijpelijk te vinden dat GS dit zo belangrijke toeristische gebied om zeep wil helpen door alle molens hier te plaatsen. Ze maakte een vergelijk met het Gardameer of het meer van Geneve, ook belangrijke toeristische meren waarbij Italië en Frankrijk het wel uit hun hoofd halen om zo’n meer vol te zetten met windmolens terwijl Friesland dit nu serieus overweegt. Ook met de eerder gedane suggestie van de windmolenindustrie dat de recreatie juist wel zou varen bij windmolenparken veegde ze de vloer aan, ze hield de statenleden voor of zij weleens een gezinsvakantie hadden geboekt bij het Eemshavengebied of bij IJmuiden vanwege de ‘attractieve’ windmolenparkexcursies. Ze wees de statenleden nadrukkelijk op de aanwezige alternatieven en wenste hen veel wijsheid toe. Op 17 december 2014 besluiten zij definitief waar de windmolens in Friesland mogen worden geplaatst.

De protestactie maakte indruk op de statenleden en is in goede harmonie verlopen. Ellens roemt de inzet van een aantal ondernemers waaronder Romke de Jong uit Koudum. Zonder zijn inzet was deze actie niet mogelijk geweest. De vele media die aanwezig waren schatten het aantal aanwezigen op 250 mensen. De volledige voorpagina van de Leeuwarder Courant, het grootste dagblad van Friesland, was gewijd aan deze actie en onderstreept de recreatieve belangen.

Bron: persbericht RECRON

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *