Recreatiebedrijven verlenen volop steun bij hulp aan Oekraïne

Diverse bedrijven uit travel en leisure bieden hun hulp aan om vluchtelingen uit de Oekraïne te helpen. Vanuit de overheid ligt de coördinatie van de opvang bij de veiligheidsregio’s. Die zoeken naar opvangmogelijkheden. Veel bedrijven nemen ook zelf initiatief.

Eerder al lieten we weten dat brancheorganisatie HISWA-RECRON haar leden heeft opgeroepen om accommodaties aan te melden voor de opvang van vluchtelingen.

Recreatiebedrijven maken hun hulp vaak meteen heel concreet. Zo worden er kant- en klare accommodaties aangeboden, die vaak direct beschikbaar zijn. Dat scheelt de overheid veel werk in het optuigen van een uitgebreid netwerk aan opvanglocaties. Door de krapte op de arbeidsmarkt kijken bedrijven ook naar mogelijkheden om vluchtelingen snel aan werk te helpen.

Een bescheiden overzicht van recreatiebedrijven die hulp bieden:

Fletcher Hotels maakt 15 hotels vrij

Fletcher Hotels heeft inmiddels 15 hotels exclusief beschikbaar voor de opvang. Deze hotels zijn tijdelijk gesloten voor leisure gasten. De eerste gasten uit Oekraïne zijn inmiddels gearriveerd en hebben hun intrek genomen. Indien nodig is Fletcher Hotels in staat om op te schalen en het aantal beschikbare hotels uit te breiden.

Doordat de gasten uit Oekraïne een aparte Europese status hebben, mogen zij in Nederland ook werken. Voor degene die dat willen en kunnen, kan Fletcher Hotels ook zorgen voor een werkplek. “Als er mensen uit Oekraïne graag willen werken, dan faciliteren we dat. Door het hele land zoeken we goede mensen en vervoer kunnen we regelen. We kunnen dus meer dan alleen een slaapplek bieden” aldus Rob Hermans, CEO van Fletcher Hotels.

Oostappen Groep biedt leegstaand park aan

Peter Gillis, directeur van de Oostappen Groep biedt aan om vakantiepark Prinsenmeer beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen. OP dit moment staat het vakantiepark leeg wegens een geschil met de gemeente over de huisvesting van arbeidsmigranten. Volgens Gillis kan het park op zeer korte termijn weer worden geopend. De veiligheidsregio Brabant Zuid Oost gaat voorlopig niet in op het aanbod. Zij vertellen aan Omroep Brabant dat zij voorlopig voldoende accommodaties beschikbaar hebben.

Diverse touringcarbedrijven stellen vervoer beschikbaar

Er is op dit moment niet alleen behoefte aan verblijfsaccommodaties; ook de logistiek van de vluchtelingen roept om hulp. diverse Nederlandse touringcarbedrijven hebben inmiddels bussen ter beschikking gesteld om de vluchtelingen op te halen uit Polen. Bijvoorbeeld busbedrijf Pouw uit Vianen of Verschoor Reizen uit Hardinxveld Giessendam, die dat doet in combinatie met een sponsoractie.

Ook Airbnb biedt opvang

Airbnb en Airbnb.org gratis tijdelijk onderdak zullen bieden aan tot 100.000 vluchtelingen die Oekraïne ontvluchten. Airbnb heeft weliswaar geen eigen accommodaties, maar kan als bemiddelaar wel bemiddelen in een verblijf. Het verblijf wordt gefinancierd door Airbnb Inc, donateurs van het Airbnb.org Vluchtelingenfonds, en de vrijgevigheid van hosts op Airbnb.org. Het is voor Airbnb geen nieuwe activiteit. Ook bij andere conflicten in de wereld, met veel vluchtelingen (o.a. Afghanistan) bood Airbnb de helpende hand.

Roompot benaderd door de overheid

Uit een rondgang langs de grotere ketens van vakantieparken blijkt dat Roompot actief is benaderd voor de opvang van vluchtelingen. De organisatie staat positief tegenover de aanvraag en onderzoekt waar er accommodaties vrij gemaakt kunnen worden. Center Parcs en EuroParcs gaven vorige week nog aan dat zij geen verzoek om opvanglocaties hebben ontvangen. Net al Roompot wil ook Landal niet te diep ingaan op de medewerking die ze verlenen aan de opvang van vluchtelingen: “We nemen onze verantwoordelijkheid en we doen als bedrijf datgene dat we in deze humanitaire crisis nodig achten.” Roompot liet ons eerder al weten dat zij niet zitten te wachten op een mediacircus op het terrein waar mensen hun broodnodige rust zoeken.

Volop morele steun en donaties

Naast de praktische ondersteuning zien we op veel recreatiebedrijven volop activiteiten om de Oekraïners moreel te ondersteunen en om geld en goeden in te zamelen voor noodsteun. Begin maart organiseerden divers culturele instellingen de campagne #hArtforUkraine, waarbij gepleit werd voor het beëindigen van de oorlog in het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *