RECRON vindt dat recreatie en toerisme in de nieuwe Ontwerp Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) en de ontwerp-Algemene Maatregel van Bestuur Ruimte (AMvR Ruimte) meer prominente aandacht moet krijgen. De vereniging heeft haar recht tot inspraak gebruikt om dit stevig te verwoorden. Onze sector is net zo belangrijk als de agrarische sector, die nu in de ontwerpen meer ontwikkelingsruimte toebedeeld krijgt. Joep Thönissen legt in een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu uit dat voor recreatieondernemers in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ook het ‘ja, mits’-principe moet gelden.
Er verandert veel als de nieuwe SVIR ingaat. Zo vervallen dan de Rijksbufferzônes, de regels voor Recreatie om de Stad en de robuuste verbindingszônes. En de sectorale blik van het Rijk verdwijnt. Er komt meer ruimte en verantwoordelijkheid voor provincies en gemeenten en bestemmingsplannen worden niet meer door het Rijk getoetst. Het landschapsbeleid decentraliseert. Omdat er nog onduidelijk is wat provincies en gemeenten met de vrijheid gaan doen, vraagt RECRON het Rijk om vast te leggen in de SVIR dat de toeristisch-recreatieve sector een groot sociaal-economisch belang vertegenwoordigt en ruimte verdient. RECRON vraagt de overheid vooral om een voor recreatieondernemers positieve stelling in te nemen als het gaat om recreatiebedrijven die in de natuur liggen.
Overigens komt RECRON in haar brief niet alleen met verbeteringen van de oorspronkelijke tekst, maar noemt de brancheorganisatie ook een constructieve oplossing om bij te dragen aan een compacte EHS. RECRON wil een herstructureringsfonds inzetten.
Meer informatie: RECRON, Merlijn Pietersma, pietersma@recron.nl