Recreatie en toerisme in het nieuwe regeerakkoord

De sectoren recreatie en toerisme spelen in het nieuwe regeerakkoord geen rol van betekenis. Slechts één keer wordt toerisme genoemd, en dat is dan in verband met het ontmoedigingsbeleid voor drugstoerisme. Wel krijgen recreatie-ondersteunende sectoren volop aandacht. Voor sport, natuur en cultuur wordt een visie gepresenteerd waar de recreatiesector op kan aanhaken. Ook ontstaan er kansen voor ondernemers die willen investeren in duurzaamheid en innovatie.

1. Ondernemerschap

Hier onder staan de onderdelen genoemd uit het regeerakkoord die direct effect hebben op MKB bedrijven.

Aandacht voor ICT en innovatie
Ondernemers hebben ruimte nodig om te groeien. Die kan verkregen worden door vernieuwing via ICT en vermindering van regeldruk en nalevingskosten, maar vooral ook door betere toegang tot krediet en kapitaal.

  • De Garantie Ondernemingsfinanciering wordt structureel gemaakt, met een garantieplafond van 400 miljoen per jaar. Zo blijven ondernemers in staat bankleningen aan te trekken en bankgaranties te verkrijgen.
  • Om kleine, startende ondernemers beter te kunnen helpen zal het kredietplafond van de microfinancieringsorganisatie Qredits worden verhoogd van 50.000 tot 150.000 euro. Er zal met Qredits en de banken een afspraak worden gemaakt om dit te bewerkstelligen.
  • We maken binnen het bestaande Innovatiefonds MKB+ ruimte om meer risicodragend vermogen aan jonge innovatieve bedrijven te kunnen verstrekken.
  • Nieuwe alternatieve financieringsvormen zoals kredietunies, crowdfunding en MKBobligaties zullen worden ondersteund via promotie, wegnemen van belemmeringen in de regelgeving en door de inzet van kennis en bestaande instrumenten.

Hervorming arbeidsmarkt
De werking van de arbeidsmarkt zal voor alle werknemers verder moeten verbeteren. Kansen van vooral oudere werknemers op nieuw werk zijn te laag en flexwerkers verdienen betere bescherming. Een snelle doorstroming van baan naar baan, met een zo kort mogelijke terugval op een uitkering, is voor iedereen wenselijk. Door het ontslagrecht te hervormen en de Werkloosheidswet (WW) te moderniseren kan de route van werk naar werk sterk worden verkort. We streven naar overeenstemming met de sociale partners over een sociale agenda waarvan deze plannen deel uitmaken.

Flexibele arbeid is belangrijk voor een goed functionerende arbeidsmarkt en economie. Het is nodig om bedrijven in staat te stellen pieken en dalen op te vangen. Flexibele arbeid mag echter niet verworden tot een goedkoop alternatief voor werk dat beter door vaste werknemers gedaan kan worden. We nemen initiatieven om flexibele en vaste arbeid beter met elkaar in balans te brengen.

Besparen op energie
Energiebesparing krijgt prioriteit. De aanpak van de Green Deals wordt uitgebreid met ten minste een besparingsdeal met energiebedrijven en woningbouwcorporaties voor een versnelling in het verduurzamen van de bestaande woningen. Ook voor
kantoren, scholen en andere gebouwen wordt energiebesparing via energiebedrijven op deze wijze bevorderd. Het kabinet zal dit ondersteunen door waar mogelijk belemmeringen in wet- en regelgeving weg te nemen.

  • Het kleinschalig, duurzaam opwekken van (zonne-)energie waarvoor geen rijkssubsidie wordt ontvangen, wordt fiscaal gestimuleerd door invoering van een verlaagd tarief in de eerste schijf van de energiebelasting op elektriciteit die afkomstig is van coöperaties van particuliere kleinverbruikers, aan deze verbruikers geleverd wordt en in hun nabijheid is opgewekt. Deze wordt lastenneutraal gefinancierd door een generieke verhoging van het reguliere tarief in de eerste schijf van de energiebelasting.

Reactie ondernemend Nederland
De ondernemingsorganisaties van Nederland zijn gematigd positief over het conceptregeerakkoord van VVD en PvdA, dat vandaag naar buiten is gekomen. MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland steunen de voortvarendheid waarmee structurele ingrepen in langslepende dossiers als woningmarkt, zorg, arbeidsmarkt en bestuurlijke herindeling worden aangepakt. Voorts zijn zij tevreden dat de overheidsfinanciën op orde worden gebracht.
Waar de ondernemingsorganisaties zich niet mee kunnen verenigen is de voorgestelde quotering op het gebied van de arbeidsmarkt. Zij beschouwen dit voorstel als principieel verkeerd en in de praktijk onwerkbaar. De ondernemingsorganisaties zouden op dit vlak liever afspraken maken in de Stichting van de Arbeid. Zij zullen dan ook de mogelijkheden die het regeerakkoord biedt om in overleg met de vakbonden het akkoord tussen VVD en PvdA van een alternatief te voorzien of nader uit te werken gaarne benutten. Het gaat hier met name om arbeidsmarkt, de WW-systematiek en de PBO.

2. Recreatie ondersteunende activiteiten

De recreatiesector is bij uitstek een sector die afhankelijk is van haar omgeving. Natuur, cultuur en sport zijn belangrijke trekpleisters en vaak ook onderdeel van het recreatieve aanbod. In het nieuwe regeerakkoord wordt ruimschoots aandacht besteed aan deze sectoren, die de komende jaren te maken krijgen met een ingrijpende structuurverandering. Er wordt gestuurd op méér eigen inkomsten. Dat kan concurrerend werken met de recreatiesector of juist zorgen voor samenwerking, waarbij de recreatiesector het onderdeel ondernemerschap voor haar rekening neemt in ruil voor financiële ondersteuning. Enkele onderdelen uit het regeerakkoord:

Kunst en Cultuur
Kunst en cultuur zijn van grote waarde voor de samenleving. Nederland heeft een naam hoog te houden in kunst en cultuur. Nederlandse ontwerpers, modemakers, dj’s en architecten veroveren de wereld. Beeldende kunst, dans, opera en musicals trekken een groot publiek. Instellingen en kunstenaars ontpoppen zich als cultureel ondernemer en boren nieuw publiek en nieuwe middelen aan. Het overheidsbeleid richt zich vooral op een sterke basisinfrastructuur, talentontwikkeling en internationale bekendheid van onze topkunst.

  • • Cultuur moet toegankelijk blijven. De BTW-verhoging voor podium- en beeldende kunsten gaat definitief niet door.
  • • We ondersteunen en stimuleren cultureel ondernemerschap en nieuwe financieringsvormen.
  • – De cultuurkaart CJP voor jongeren blijft behouden. Culturele instellingen richten hun educatie op deze groep.
  • • Talentontwikkeling wordt gestimuleerd via het Fonds voor de podiumkunsten en cultuureducatie.
  • • Gesubsidieerde culturele instellingen hanteren de Code culturele diversiteit.
  • • Het onderwijs en de cultuursector bundelen krachten ten behoeve van cultuureducatie in het basis- en voortgezet onderwijs.

Sport
Sport brengt mensen bij elkaar en is van groot maatschappelijk belang. Kinderen verwerven belangrijke sociale vaardigheden. Voldoende en veilig sporten houdt jonge en oude mensen fitter en gezonder. We willen dat meer mensen kunnen sporten en bewegen in hun eigen omgeving. Er zijn nog veel mogelijkheden om de openbare ruimte beter te
benutten.

  • We bevorderen samenwerking van gemeenten, bedrijven, scholen en sportverenigingen.
  • Met gemeenten willen we bevorderen dat er bij de aanleg van nieuwe wijken voldoende ruimte voor sport en bewegen is.
  • Het kabinet streeft naar meer gymlesuren per week in het primair onderwijs.
  • Topsportevenementen kunnen waardevol zijn voor de Nederlandse economie en hebben een positieve uitstraling naar de breedtesport. Het binnenhalen en organiseren van de Olympische Spelen brengt echter veel financiële risico’s met zich mee. Hiervoor is weinig draagvlak in de samenleving in een tijd van crisis en bezuinigingen. We onderschrijven de ambitie om de Nederlandse sport op Olympisch niveau te brengen, zonder de Olympische Spelen naar Nederland te willen halen.
  • Sporten en als toeschouwer aanwezig zijn bij wedstrijden moeten veilig zijn. Helaas zijn er nog altijd te veel mensen die sport voor anderen verpesten. Voetbalhooligans worden daarom hard aangepakt.
  • Verbaal en fysiek geweld op of om het sportveld verdient een strenge straf. Ook sportbonden en sportverenigingen hebben hier een taak.
  • Mochten de loterijen de komende jaren meer omzet maken, dan zal de extra afdracht ten goede komen aan de sport.

Reactie op sportmaatregelen
NOC*NSF is zeer tevreden met het regeerakkoord van VVD en PvdA wat betreft de sport. Voor het wegvallen van de ambitie om de Olympische Spelen naar Nederland te halen is volop begrip.

De redactie van Pretwerk ziet dat er de afgelopen jaren veel plannen zijn ontwikkeld op sport en recreatiegebied, die werden opgehangen aan de Olympische Spelen in 2028. O.a. een hippische infrastructuur in Twente en de bouw van nieuwe voetbalstadions. Deze projecten gaan het extra steuntje in de rug missen en de vraag is of de steun voor deze plannen in de loop der tijd niet verder zal afbrokkelen.

Ruime aandacht voor natuur in het regeerakkoord

Natuur
Bij het natuurbeleid is de rijksoverheid verantwoordelijk voor de kaders en ambities. De provincies zijn verantwoordelijk voor het invullen en uitvoeren van het beleid, zoals in het Natuurakkoord is afgesproken.

  • De ecologische hoofdstructuur wordt uitgevoerd, inclusief de verbindingszones, maar we nemen er meer tijd voor. Daarom maken we afspraken met provincies en natuurbeheerorganisaties over prioriteiten, tijdpad en de inzet van middelen. Bij een evaluatie in 2016 betrekken we de effecten van planologische claims.
  • Het beheren en beschermen van bestaande natuurgebieden krijgt voorrang. Hiervoor is de 200 miljoen die in het begrotingsakkoord 2013 voor natuur is bestemd geoormerkt via het Provinciefonds beschikbaar.
  • De Natuurbeschermingswet die in behandeling is wordt aangepast. Waar mogelijk worden de verschillende beschermingsniveaus geharmoniseerd en waar relevant in overeenstemming gebracht met de Vogel- en Habitatrichtlijn en andere relevantie regelgeving. Zo zal de wet bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland.
  • Om een grotere private betrokkenheid mogelijk te maken bezien we de positionering van Staatsbosbeheer. Voor alle natuurbeheerorganisaties geldt dat zij zo veel mogelijk eigen middelen moeten genereren.
  • Binnen het natuurbeleid streven we naar synergie met andere maatschappelijke belangen zoals waterveiligheid, recreatie, ondernemerschap, gezondheid, energie en klimaat.

Natuurorganisaties: optimisme over coalitieakkoord
Het kabinet van VVD en PvdA stelt natuurorganisaties in staat de natuur goed te beheren. Daarnaast is er opnieuw zicht op het vervolmaken van het nationaal natuurnetwerk. Bij natuurorganisaties Natuurmonumenten en De12Landschappen overheerst daarom optimisme over het nieuwe regeerakkoord.

Het begrotingsakkoord 2013 draaide de bezuinigingen op natuur met een bedrag van 200 miljoen euro terug. De nieuwe coalitie heeft besloten om dit budget structureel aan de begroting toe te voegen. ,,Het is een compliment waard dat de coalitiepartners, in een tijd van vele miljardenbezuinigingen, de visie hebben om deze investering te doen”, aldus Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Natuurmonumenten. Dankzij dit extra budget is er, behalve voldoende geld voor natuurbeheer, meer ruimte om de komende jaren werk te maken van het afronden van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het netwerk van onderling verbonden natuurgebieden. Hank Bartelink, directeur van De12Landschappen. ,,Ook is het verstandig dat langer de tijd genomen wordt om het nationaal natuurnetwerk af te ronden, iets waarvoor natuurorganisaties altijd gepleit hebben.”

De komende tijd zullen natuurorganisaties bij provincies aandringen op het vertalen van de nieuwe financiële ruimte in een hoger ambitieniveau voor de natuur. Ze benadrukken niettemin dat er nog altijd fors bezuinigd wordt op natuur. ,,Het budget is nog altijd de helft van wat er in de periode voor Rutte-I naar de natuur ging”, zegt Bartelink: ,,We zullen de komende jaren creatief moeten zijn om de natuur verder te verbeteren.”

De nieuwe coalitie wekt de indruk de natuur op waarde te schatten: met een bescheiden investering kan de natuur hoog maatschappelijk rendement opleveren. Op het gebied van volksgezondheid, watermanagement, recreatiesector en vestigingsklimaat. We bieden onze diensten aan om dat nieuwe elan in het natuurbeleid te verzilveren.”

Bekijk het hele regeerakkoord op: www.kabinetsformatie2012.nl/actueel/documenten/regeerakkoord.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *