Recreatie- en horecabedrijven hebben moeite om hogere kosten door te berekenen

Bijna 80% van de bedrijven in Cultuur, Sport en Recreatie kan de verhoogde inkoopprijzen niet of nauwelijks doorberekenen in hun prijzen. In de horecasector geldt deze situatie voor 70% van de bedrijven. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Onder de sector ‘Cultuur, Sport en Recreatie‘ vallen bedrijven en instellingen actief in kunst, cultuur, kansspelen, natuurbehoud, sport en recreatie, en bibliotheken en musea.

De prijsstijgingen worden veroorzaakt door hogere kosten voor energie, grondstoffen en personeel. Bij de resultaten over de eerste helft van 2022 bungelt de sector ‘Cultuur, Sport en Recreatie’ helemaal onderaan. Slechts 36% wist een positief resultaat te boeken terwijl het gemiddelde over alle sectoren ligt op 63%. Ook horeca vinden we terug in de onderste regionen. Slechts 47% van de ondernemers wist een positief resultaat te realiseren.

Ondanks de lastige economische situatie blijft het ondernemersvertrouwen in Nederland binnen all bedrijfstakken vooralsnog positief, alhoewel de stemming wel terugloopt. Horecaondernemers zagen de omzet afnemen en zijn minder positief over het economisch klimaat in de afgelopen drie maanden. (van 40,9 naar 15,5%)

Strandtent (foto via Pixabay)

Pessimisme over economisch klimaat

Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 waren er meer ondernemers die een verslechtering van het economisch klimaat voorzagen voor de komende drie maanden, dan ondernemers die een verbetering voorzagen; per saldo was 12 procent pessimistisch.

Binnen vrijwel alle bedrijfstakken waren ondernemers overwegend pessimistisch over het verwachte economisch klimaat in de komende drie maanden. Alleen de cultuursector (onderdeel van cultuur, sport en recreatie) voorzag per saldo een verbetering.

Bron en meer informatie: www.cbs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *