Recreactie belicht: te zware financiering recreatiebedrijven

Het hoofdartikel van RECRON brancheblad Recreactie gaat deze maand in op een schrijnend probleem in de recreatiesector. Een deel van de recreatiebedrijven is overgefinancierd en heeft moeite om het rendement op peil te houden. Van Loosdrecht Makelaars constateert dat de overnameprijzen voor bedrijven fors zijn gedaald. En hoe gaat een bank (in dit artikel: Rabo) om met deze problematiek?

recreactie 6 2014Ondernemers die zo’n tien jaar geleden een bedrijf kochten hebben, met de kennis van nu, wel een erg hoge prijs betaald. Kruidenier: “In die periode vlogen de prijzen aardig uit de bocht.” De ondernemers zonder ruime buffers hebben op dit moment vooral moeit om de nodige investeringen gefinancierd te krijgen. Martijn Rol van de Rabobank laat weten dat banken ook het verhoogde risico in deze markt zien en kritischer zijn op aanvragen. Toch worden goede initiatieven nog wel gefinancierd. Rol: “Maar minimaal zo’n 40% eigen vermogen is tegenwoordig wel een must.”

En verder deze junimaand in Recreactie:

Recron Innovatie Campagne krijgt andere naam: Leisure Leefstijlen
De campange waarmee RECRON bedrijven en overheden ondersteund in hun marketing wordt steeds verder doorontwikkeld. De recreantenatlas krijgt ook een nieuwe naam: Gastenboek. Naast de inmiddels bekende vijf kleuren doelgroepen, zijn er in de verneiuwde versie twee doelgroepen toegevoegd: de hotelgast en de B&B gast.

Sauna en Wellness Nederland maakt erkenning zichtbaar
Lidmaatschap van Sauna en Wellness Nederland staat voor professioneel, innovatief en maatschappelijke verantwoord ondernemen. Om dat ook voor het grote publiek zichtbaar te maken worden muurschildjes uitgereikt aan ondernemers die aan alle vereisten voldoen.

Lobby: lage BTW moet blijven
Producten in de recreatiesector vallen onder het lage BTW tarief. Het CPB adviseerde onlangs de regering om te komen tot één algemeen hoog tarief. Marcel Tap legt uit waarom dat geen goed plan is.

Recreatieondernemers letten slecht op kengetallen
Leo Beckers van adviesbureau BCMG is niet bijzonder enthousiast over de kennis die recreatieondernemers hebben van kengetallen. Dat is volgens hem de basis van goede bedrijfsbeslissingen; niet alleen voor je eigen bedrijf, maar ook voor de investeringen in samenwerking en regiopromotie.

Verslag van de Vebon (buitensport) praktijkdag

Recreatie-activiteit: Geocaching

Administratie: Breng orde in de documentenstroom

Discussie over doelgroepaanpak bij groepsaccommodaties

Meer informatie: www.recron.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *