Recreactie mei; alert op bedreigingen nieuwe wetgeving

De Recreactie, het ledenblad van RECRON, is deze meimaand wellicht niet al te dik, maar zeker interessant. Er komen diverse knelpunten aan bod van de recreatiesector met overheid en wetgeving. O.a. op het gebied van veilige buitensport, nieuwe wetgeving rondom flexibele arbeid, innovatie & green deals en alcoholgebruik door jongeren. Uit alle artikelen blijkt dat de problematiek al volop wordt besproken, maar dat ondernemers (vertegenwoordigd door RECRON) alert moet blijven om de belangen te bewaken.

recreactieVeilige buitensport
Dit onderwerp is in het belang van ondernemers. De ruimte voor buitensport staat onder druk vanwege bezuinigingen en toenemende onveiligheid. Samenwerkende partners in Actieplan Buitensport slaan de handen ineen voor een groter, beter, duurzamer en veiliger buitensport. Aan het project zijn naast de RECRON en Vebon o.a. sportbonden, noc*nsf, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en diverse overheden en terreinbeheerders betrokken. 2014 wordt het jaar van de pilots.
Zie ook artikel over Actieplan Buitensport op Pretwerk

Nieuwe Wet Werk en (on)Zekerheid
“Voor de recreatiesector pakt de nieuwe ‘Wet Werk en Zekerheid’ helemaal verkeerd uit.” legt Martin Merks (RECRON) uit, “Het vergroot de administratieve lastendruk en heeft zeker niet tot gevolg dat de positie van flexwerkers wordt verbeterd.” Er wordt vooral gestuurd op wijzigingen waardoor de nieuwe wet, met maatwerkafspraken, beter inspeelt op seizoensgebonden werk.

Innovatie
Hans Hillebrand van Stichting Innovatie Recreatie en Ruimte (STIRR) legt uit waar zijn organisatie mee bezig is. Het meest trots is Hillebrand op de successen die worden geboekt met Green Deals; innovaties in duurzaamheid. Maar ook andere projecten, gericht op innovatie en kennisdelen, behoren tot het takenpakket.
Zie ook: www.recreatieenruimte.nl

Zuipen!
Het probleem van overmatig alcoholgebruik door jongeren wordt breed onderkend. De recente aanscherping van de alcoholwetgeving is daarvan een direct gevolg; geen alcohol voor jongeren onder de 18 op publiek toegankelijke plaatsen. Ook recreatiebedrijven krijgen daar mee te maken. Moet de beheerder als politie-agent optreden? Of worden jongeren de grens overgejaagd door te strenge handhaving? In dit artikel wordt de problematiek onder de loep genomen.

Verbod op chemische gewasbescherming van de baan
RECRON werkt samen met het ministerie aan een Greendeal om het gebruik van chemische technieken op recreatieterreinen tot een minimum te beperken.

en verder in deze Recreactie:

Camping wordt Streekpark
Een inspirerend verhaal van het natuurgerichte Streekpark Klein Oisterwijk. Eigenaar Ernst Jonkers: “Het begrip Streekpark heb ik bedacht omdat het goed aangeeft wat wij willen zijn; één met de omgeving en uitvalsbasis voor recreatie. In het concept worden de grenzen tussen het recreatiebedrijf en de omgeving zoveel mogelijk geslecht, waardoor het bedrijf een eenheid wordt met de omgeving. Ook de schaapskuddes zijn van harte welkom op het terrein.
Meer informatie: www.kleinoisterwijk.nl

Een voorbeschouwing op de European Attraction Show in Amsterdam (23 – 25 september)

Een vooruitblik op de vernieuwde Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht (8 t/m 12 oktober)

Volop beweging in onderwijsland

 

Meer informatie: www.recron.nl/recreactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *