Reactie van Gastvrij Nederland op het steunplan van de regering

“Overleven is voor ondernemers eerste zorg, houd aandacht voor lange
termijn hersteloffensief ” Dat is de eerste reactie van Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, op het pakket maatregelen die het kabinet vandaag heeft gepresenteerd. De samenwerkende ondernemers pleiten voor de snelle invoering van een Taskforce.

Joytime Grolloo (Drenthe)

Verzamelde informatie op: #CoronaRecreatie

De nieuwe regeling voor werktijdverkorting, de uitbreiding van de financieringssteun voor met name grotere mkb-bedrijven via de GO-regeling en de versnelde inkomensondersteuning voor zelfstandigen; het zijn allemaal maatregelen die ondernemers in de brede vrijetijds- gastvrijheids- en toerismesector ondersteunen nu de coronacrisis hen zo hard treft. Gastvrij Nederland complimenteert dit kabinet met de stappen.

Op 16 maart heeft Gastvrij Nederland in een brandbrief aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, voor een aantal sectorspecifieke maatregelen gepleit. De sector kent veel kleine familiebedrijven met een beperkt werkkapitaal, de sector is arbeidsintensief en heeft veel vaste lasten en verplichtingen. Een groot deel van de bedrijven verdient de jaaromzet in een beperkte periode in het jaar, namelijk tussen april en oktober. Het inhaaleffect ontbreekt; omzet die ondernemers in het seizoen niet maken, kunnen zij op een ander moment niet meer inhalen.

“Eenvoudig, toegankelijk én ruimhartig; dat is waar Gastvrij Nederland in nauw overleg met de leden de maatregelen op zal toetsen”, zegt Kees van Wijk. “Om te kijken of dit voldoende soelaas biedt of dat er meer nodig is.”

Gastvrij Nederland is teleurgesteld dat zij nog geen reactie van het kabinet heeft gekregen op haar verzoek tot het instellen van een Taskforce, waar, naast vertegenwoordigers van de sector, in ieder geval de ministeries van EZK, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid in zouden moeten participeren. Taak van de Taskforce is om praktische oplossingen te verzinnen om de bedrijven te helpen de eerste weken te overleven én om te werken aan een groots hersteloffensief wanneer de vraag vanuit binnen- en buitenland zich herstelt. “Een Haags crisisoverleg is hard nodig”, aldus Van Wijk, “zij aan zij met de sector”.

Niet morgen maar vandaag!

De gastvrijheidssector is belangrijk voor de economie van Nederland: De totale economische waarde van de recreatie en toerisme sector in Nederland bedraagt 87,5 miljard euro, er zijn 791.000 banen mee gemoeid (2018).

Bron en meer informatie: www.gastvrij-nederland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *