Rabobank verwacht in 2024 opnieuw groei in omzet én kosten voor horeca en recreatie

De prognoses 2024 van de Rabobank voor de meeste deelsectoren in horeca en recreatie zijn positief. Toch is volgens sectormanager Jos Klerx ook voorzichtigheid geboden omdat de kosten blijven oplopen. Wat dat betreft is het een herhaling van de situatie in 2023.

foto door: Depositphotos.com

De kop van de sectorprognose geeft goed weer welk dilemma er in de markt zit: ‘Recordjaar? Zo voelt dat niet in de horeca- en recreatiesector‘. Klerx ligt dat nader toe: “Ondanks de verbeterde volumes en omzetten kijken velen in de sector toch met gemengde gevoelens op 2023 terug. Hoewel het misschien een goed jaar was voor de omzet, namen de kosten sterk toe. Met name de inkoop-, personeels-, huisvestings- en exploitatiekosten. Dit leidde, ondanks de hogere omzetten, tot een kleinere marge voor horecabedrijven.”

Groei verwacht in 2024

Ook de grafiek met voorspellingen voor 2024 (zie hier boven) ziet er op het eerste gezicht best rooskleurig uit. Maar ook hier worden kanttekeningen geplaatst bij de prognoses.

Klerx: “Voor 2024 verwachten we een vergelijkbaar beeld. Enerzijds lijkt de consument door een stijging van de koopkracht bereid de horeca te blijven bezoeken. Anderzijds stijgen ook dit jaar de kosten, onder andere vanwege de nieuwe afgesloten horeca cao. Door gestegen afzetprijzen en volumes verwachten we wel dat de marges in 2024 minder onder druk zullen staan dan in 2023. Toch is de verwachting dat 2024 een jaar van ‘doormodderen’ wordt voor de sector. De grootste uitdaging voor veel bedrijven ligt niet zozeer bij het maken van omzet, maar vooral in het beperken van de kosten.

Met het verdere herstel van het toerisme zijn we vooral positief over hotels en vakantieparken, die dit jaar weer meer gasten kunnen verwachten. Ook cateringbedrijven zien een stijging in omzet door hogere prijzen en een toename van evenementen.”

Bekijk de hele sectorupdate op: www.rabobank.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *