Raad van State plaatst kanttekeningen bij plan BTW verhoging

Het kabinet wil met een verhoging van de BTW op o.a. hotels, vakantieparken, sport en cultuur haar begroting sluitend maken. De Raad van State las de plannen door en bracht advies uit. Voor de verblijfsrecreatie ontbreekt de doorberekening van de economische effecten voor de sector, waardoor de daadwerkelijke begrotingswinst lager uit kan vallen. Ook is er te veel onduidelijkheid welke diensten er vallen onder het hoge en lage BTW tarief.

Opgezette tent valt onder hoog BTW tarief

We maakten een selectie uit het advies van de Raad van State over onderwerpen die de recreatiesector raken:

  • 2b: “Het plan besteedt onvoldoende aandacht aan de effecten van de btw-verhoging op logies voor de werkgelegenheid, het concurrentievermogen en de bijdrage aan de economische groei.”
  • 2c: “Er wordt onderscheid gemaakt tussen logiesverstrekking binnen het kader van het hotel-, pension- en vakantiebestedingsbedrijf enerzijds en het geven van kampeergelegenheid binnen het kader van het kamp- en vakantiebestedingsbedrijf anderzijds. Hierdoor lijkt bijvoorbeeld verschil te ontstaan in het btw-tarief tussen het met een eigen tent kamperen op een kampeerterrein (verlaagd btw-tarief) versus het kamperen in een daar reeds neergezette tent (algemeen btw-tarief).”
  • 2c: “Ook bij de toegang tot culturele evenementen wordt er onderscheid aangebracht. Zo wordt voorgesteld de toegang tot circussen, dierentuinen, bioscopen en attractieparken onder het verlaagde btw-tarief te laten blijven vallen. Voor de toegang tot musea, podiumkunsten en sportwedstrijden gaat het algemene btw-tarief gelden. De toelichting vermeldt niet waarom deze differentiatie tussen aanverwante posten wordt aangebracht.”
  • 2d: “Vanuit het beginsel van fiscale neutraliteit mogen goederen en diensten die vanuit het oogpunt van de modale consument met elkaar concurreren, niet aan verschillende btw-tarieven worden onderworpen. Het is de vraag of de voor dit criterium richtinggevende modale consument kamperen in een eigen tent of in een reeds neergezette tent of het kijken naar een film in de bioscoop of in een openluchttheater of festival als verschillende diensten zal ervaren.”

Meer informatie (de volledige tekst. BTW verhoging wordt besproken in punt 2): RvS advies over Belastingplan 2025

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *