Provincie Drenthe en gemeente Emmen investeren 1 miljoen in de grote ambities van het Veenpark

Veenpark in Barger-Compascuum wil uitgroeien tot een belangrijke toeristische trekpleister in Drenthe. De gemeenten Emmen en de provincie Drenthe hebben daarvoor een bijdrage van 1 miljoen Euro vrijgemaakt.

Zie ook artikel op: www.rtvdrenthe.nl

Vanaf Paaszaterdag 16 april 2022 zijn de bezoekers weer welkom in het (bijna) nieuwe Veenpark! Het Veenverhaal wordt nog beter en leuker verteld en dat is in het hele park zichtbaar. Er wordt nu hard gewerkt aan de veranderingen, en dat is soms ook in het park te zien.

Wethouder van recreatie en toerisme in de gemeente Emmen, Robert Kleine, kreeg vandaag als eerste de prachtige nieuwe introductiefilm te zien. Met deze film krijgen de bezoekers meteen al het hele verhaal over de veengeschiedenis in Zuidoost-Drenthe te zien. Zo weet je voordat je naar de beide dorpen gaat al veel over hoe veen werd afgegraven en hoe de mensen leefden. “Voor ons als gemeente is het verhaal van het veen hét begin van de gemeente Emmen. Wij zijn heel blij dat die geschiedenis op deze mooie manier verteld en getoond wordt en daarmee ook wordt overgebracht aan een jongere generatie”, aldus Robert Kleine.

In Bargermond, een van de twee dorpen in het Veenpark, worden alle huizen ingericht zoals het vroeger was, met een focus op de jaren 1920. Dat was een hele bijzondere periode. Turf bracht nog maar weinig op, het werd verdrongen door steenkool, de mensen verloren soms hun werk en het waren pittige omstandigheden. Met de nieuwe inrichting, verhalen en informatieborden wordt er ook een brug geslagen naar onze eigen tijd, waarin energie schaars is en energiebronnen vervangen moeten gaan worden. Er wordt een mooie verbinding gemaakt tussen het verleden, heden en de
toekomst op het gebied van energie in onze regio.

In een later stadium van de verbouwing komt er ook een ‘science center’, waar je op een interactieve wijze van alles leert over energietransitie. “We zijn trots en blij dat we nu met de verbouwing gestart zijn. Je ziet meteen de verandering in de eerste huisjes en wat dat met de beleving doet. In verschillende fasen worden de vernieuwingen doorgevoerd. Dat is voor onze bezoekers te zien, maar zonder hinder.” Vertelt Harrie Keuter, eigenaar van het Veenpark.

Meer informatie: www.veenpark.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *