Proef ‘Free WiFi Utrecht’ geeft gastvrijheid een impuls

Vier pleinen in de Utrechtse binnenstad beschikken tot eind dit jaar over gratis wifi. Bewoners, bezoekers en ondernemers kunnen op het Domplein, de Neude, het Stadhuisplein (Ganzenmarkt) en het Vredenburgplein gebruik maken van ‘Free WiFi Utrecht’. De proef is op initiatief van de gemeente Utrecht gerealiseerd door het bedrijf Wifives, en wordt ondersteund door Centrummanagement Utrecht en Toerisme Utrecht.

Terras Neude (foto: toerisme Utrecht)
Terras Neude (foto: toerisme Utrecht)

‘Free Wifi Utrecht’ moet informatie opleveren of het bieden van een free wifi netwerk past in de ambitie van Utrecht om binnen 5 jaar de meest gastvrije stad van Nederland te zijn.

EENVOUDIG ONLINE
“De nieuwe dienst in de binnenstad past helemaal in deze tijd en is een uitkomst voor iedereen”, zegt manager Jeroen Roose-van Leijden van Centrummanagement Utrecht, de koepel van binnenstadondernemers. “Met toenemende bezoekersaantallen, veel studenten en een hoogopgeleide bevolking past een gratis wifi netwerk bovendien bij uitstek bij Utrecht. Deze groepen maken bovengemiddeld gebruik van online media, hebben een grote nieuwsbehoefte, willen doorlopend ‘connected’ zijn en onderhouden het contacten met vrienden via uiteenlopende social media kanalen.”
“Met Free WiFi Utrecht willen we hen en de overige bezoekers een snel en makkelijk toegankelijk netwerk bieden. Het is een kwestie van het netwerk opzoeken, inloggen als gast of met je Facebook-account, de voorwaarden accepteren en je bent met één druk op de knop online.”

PILOT
Het project is bedoeld om te onderzoeken hoe een wifi netwerk niet als doel op zich, maar als middel kan worden ingezet om samenwerking tussen partijen in de binnenstad te stimuleren en hoe wifi een bijdrage kan leveren aan een gastvrije binnenstad. “Bij een succesvolle pilot met veel gebruikers kunnen we een grote stap zetten, ook ten opzichte van andere steden. De start is goed: intussen is er al ruim 10.000 keer ingelogd op het netwerk”, zegt projectleider Brigitte Hulscher van de afdeling Economische Zaken van de gemeente Utrecht.

GEBRUIKERS GEZOCHT
Op korte termijn wordt in samenwerking met gebruikers en ondernemers een goede set middelen ontwikkeld om het publiek te informeren over het netwerk, en worden gebruik en ervaringen geïnventariseerd. Ook is het de bedoeling in de proefperiode aanvullende tests te doen. “Op deze manier is het leereffect maximaal en hebben we veel input voor de uiteindelijke uitwerking.” Bij succes wordt de proef voortgezet in definitieve vorm en uitgebreid in een groter gebied.

Het gratis wifi netwerk op het Domplein, de Neude, het Stadhuisplein en het Vredenburgplein is te vinden onder ‘Free WiFi Utrecht’.

Bron: Toerisme Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *