Pleziervaart zorgt voor veel overlast op Amsterdamse wateren

Uit onderzoek van De Grachtenmonitor door Thingstodoinamsterdam, blijkt dat met name de pleziervaart verantwoordelijk is voor veel van de overlast op de Amsterdamse wateren. De professionele partijen die met hun boten op de Amsterdamse wateren actief zijn vrezen voor aanscherping van de regels, die hen in de bedrijfsvoering zouden beperken.

In de afgelopen jaren is er veel regelgeving aangescherpt om de overlast op en rondom de Amsterdamse wateren te beteugelen. In 2019 zette Burgemeester Halsema een streep door een algeheel alcoholverbod op het water. Dit terwijl, een voorstel van de PvdA daartoe, in de gemeenteraad al door een meerderheid was aangenomen.

Een kleine groep….

“Gelukkig is er uiteindelijk geen algeheel alcoholverbod gekomen. Ik denk dat we met z’n allen moeten proberen te voorkomen, dat een dergelijke maatregel weer ter sprake komt. Zowel voor bewoners als voor de rederijen zou zo’n maatregel uiterst vervelend zijn. Veel recreanten op het water genieten graag van een wijntje of een biertje tijdens het varen, over het algemeen zonder dat daar overlast door ontstaat. In een vrije stad als Amsterdam moet dat mogelijk zijn. Daarom moeten we excessen die overlast veroorzaken tegengaan. Na het bestuderen van de grachtenmonitor, lijkt een beeld te ontstaan dat vooral de pleziervaart verantwoordelijk is voor een groot deel van de overlast”, aldus Dani van Rooij, oprichter van de toeristische site ThingstodoinAmsterdam.com.

Zones met overlast

Vooral bij het Nieuwe Meer, Entrepotdok en de bocht in de Amstel is de overlast het grootst. Opvallend is dat in die gebieden de meeste boten onder pleziervaart vallen. Bij de Berlagebrug, net voor de bocht van Amstel, bedraagt de pleziervaart maar liefst 73%. Dagelijks varen er 1500 tot 1750 boten door de drukke Amstel. Ook bij het Entrepotdok, waar elke dag zo’n 4- tot 600 boten doorheen varen, lijkt de overlast toe te nemen.

Op deze heatmap zie je linksonder het Nieuwe Meer, rechtsboven bevindt zich het Entrepotdok en centraal onderin zit de bocht van Amstel. Al deze gebieden zijn donkerrood gekleurd. De betreffende gebieden liggen op routes die doorgaans niet door rederijen worden bevaren.

Strengere regels

Door deze hevige overlast besloot gemeente Amsterdam strenge regels in te voeren op de grachten van Amsterdam. Deze strenge regels, zoals de 12+ regel, zijn in acht gegaan in mei 2019. In 2019 waren er 1711 meldingen van geluidsoverlast. In 2022 waren dit er maar liefst 2373. Het probleem lijkt dus verre van verholpen.

Wat ook meespeelt bij geluidsoverlast, is dat niet iedereen op de hoogte is van de strenge regelgeving rondom muziek en geluidsoverlast. Vooral bij onervaren schippers is dat het geval. Dit blijkt uit een enquête naar bekendheid van de vaarregels door de gemeente Amsterdam.

Probleem verplaatst zich

Uit een artikel in het Parool bleek al dat het probleem alleen maar verplaatst is. “Op de grachten in Amsterdam mag er nog maar een beperkt aantal mensen op een bootje. Die regels zorgen voor een waterbedeffect. De grotere gezelschappen komen nu deze kant op. Het is bijna elke dag raak”, liet Karin van Dantzig weten aan het Parool.

Te weinig handhaving

Een andere regel die in mei 2019 werd ingevoerd was extra handhaving inzetten op het water en wal. Volgens gemeente Amsterdam wordt er sindsdien structureel meer handhaving ingezet en zou dit het probleem moeten oplossen. Ook zouden de handhavende partijen intensiever gaan samenwerken om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Eigenaar van E-boats Amsterdam, Frans Heijn, laat weten dat hij het hier niet mee eens is en dat er nog steeds veel te weinig handhaving is. “Handhaving met slechts twee boten is onmogelijk”, zegt Heijn.

Bron en meer informatie: www.thingstodoinamsterdam.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *