Platform Veilig Ondernemen waarschuwt jachthavens voor ondermijnende activiteiten

Een jachthaven is voor criminelen een interessante locatie, omdat ze er redelijk anoniem kunnen verblijven. Dit maakt een jachthaven tot een potentiële broedplaats van ondermijnende activiteiten. Platform Veilig Ondernemen (PVO) ondernam begin november een tour langs jachthavens met een escapeboot om betrokkenen te wijzen op de risico’s.

foto: Pretwerk @ Vlissingen

Deze roadshow (boatshow) is inmiddels afgerond. In 2023 wordt een nieuwe serie bezoeken aan jachthavens ingepland. De data zijn op dit moment nog niet bekend. Het bezoek aan de escapeboot leert beheerders van jachthavens waar ze op moeten letten en waar je verdachte situaties kan melden.

Op verzoek wil Michael de Man van het PVO een top 5 opstellen van criminele activiteiten waarvoor de jachthavens gevoelig zijn – en die dus in de informatievoorziening aan bod komen:

  • Drugssmokkel
  • Mensensmokkel
  • Opslag van drugs
  • Anoniem verblijven van criminelen
  • Witwassen

De escapeboot

In de drijvende escaperoom leerden de betrokkenen door het spelen van een spel signalen van ondermijnende criminaliteit te herkennen. Tijdens het spel komen diverse thema’s aan bod. Het spel wordt gespeeld onder de tijdsdruk van een timer die aftelt. Na afloop werd besproken waar je signalen kunt melden en was er gelegenheid om nog vragen te stellen aan de aanwezige specialisten.

bron en meer informatie: www.hetccv.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *