Platform GelderseRoutes.nl is méér dan een website

Wie deze dagen een nieuwe portal in toerisme wil lanceren, dient wel wat nieuws toe te voegen aan het bestaande aanbod. Het systeem waar Gelderseroutes.nl gebruik van maakt, is vooral sterk in het leggen van verbindingen tussen de route en de voorzieningen en attracties onderweg. Ook is het mogelijk om de routes binnen een andere website te plaatsen (embedden), of via een app te benaderen.

Opening Gelderse Routes 1Het systeem maakt gebruik van bestaande routes die al door diverse partijen worden aangeboden. Aanbieders zijn o.a. de Regionale Bureaus voor Toerisme in Gelderland, maar ook een (commerciële) partij al Abel Life. De fietsroutes worden weergegeven via het bekende knooppuntensysteem, op een kaartje en via een download van gpx (voor GPS devices) gegevens. Routes voor wandelen, skaten, varen en paardrijden kennen (nog) geen knooppunten. Die worden dan ook als een omschrijving in een tekstbestand als pdf aangeboden. Ook is het mogelijk om de routes op een kaart te bekijken.

Als we de routes online in beeld hebben, dan zijn ook meteen de diverse opties rondom de route goed zichtbaar. Via tabbladen kun je o.a.:

 • Een algemene omschrijving van de route vinden; inclusief de beoordeling door gebruiker
 • Een routebeschrijving (voor fietsrroutes a.d.h.v. het knooppuntensysteem) Dit onderdeel is niet altijd aanwezig.
 • Foto’s en video’s voor een sfeerimpressie van de routes
 • Tips voor onderweg (de zogenaamde Points Of Interest – POI)

Verder is het mogelijk om:

 • De route toe te voegen aan een voorkeursselectie
 • De route te bekijken in een kaart
 • De route op een eigen website te plaatsen (embed code)
 • De route te printen
 • De route te downloaden voor een apparaat met GPS (gpx-code)
 • De route te delen via Social Media

Ook de app heeft nog een bijzondere toevoeging; daar kun je de route o.a. delen via whatsapp

screenshot gelderseroutes
screenshot gelderseroutes

Netwerk van betrokkenen
Door een koppeling te maken tussen routes en interessante stopplaatsen onderweg, maken de ontwikkelaars het mogelijk voor ondernemers om laagdrempelig aan te haken. Hun voorzieningen worden in het overzicht van de route getoond; en andersom maken zij op hun eigen website weer promotie voor de hele route. Zo ontstaat een netwerk van betrokkenen dat routes promoot. Rondom het initiatief worden ook offline activiteiten georganiseerd zoals presentaties op beurzen en workshops voor ondernemers over hun aanhaakkansen bij routes.

fenwbeurs 201528Platform is zelfvoorzienend
Gelderse Routes is ontwikkeld door het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland in nauwe samenwerking met de RBT’s in de Achterhoek en Regio Arnhem Nijmegen en met steun van de Provincie Gelderland. Er is ook uit andere regio’s al veel belangstelling voor het veelzijdige online routesysteem. Daarbij wordt het vooral op prijs gesteld dat het online routeplatform, mede door de bijdragen van ondernemers, financieel duurzaam kan worden opgezet.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Dagmar Kroezen dagmar@gelderseroutes.nl

Meer informatie: www.gelderseroutes.nl

2 reacties

 1. Een leuk initiatief en technisch ook heel aardig op orde, maar waar is het draagvlak vanuit het bedrijfsleven. Niemand van mijn klanten als deelnemers in Arthuur’s Routeverhalen Veluwe kent dit. De recreatie- en horeca-onderneemrs op de Veluwe of Gelderland zouden toch betrokken moeten zijn bij zo iets. Zij zijn toch de partijen die als betrokkenen dit moeten gaan gebruiken en promoten. Jammer van de investering, maar ik ben bang dat dit weer een goed initiatief is dat een stille dood sterft.

 2. Hartelijk dank voor uw reactie. Fijn om te horen dat u enthousiast bent over de opzet.

  Gelderseroutes.nl is een nieuw routeplatform dat we vorige week tijdens de Fiets en Wandelbeurs hebben gelanceerd. Omdat we net gestart zijn, zijn we nog volop bezig met de promotie en het benaderen van het bedrijfsleven. Het is juist onze opzet om het lokale bedrijfsleven in het project te betrekken. Ondernemers die aan een route liggen, kunnen zich voor een klein bedrag aansluiten bij Gelderseroutes.nl als ‘tip voor onderweg’. Daarmee liften ze mee op de promotie door de Regionale Bureaus voor Toerisme. De Gelderse routes inclusief de POI’s verschijnen in diverse media en bladen (binnenkort in MAX magazine, KRO-gids en de Recreatiekrant Veluwe), maar ook gaan we met speciale routeproducten naar beurzen en evenementen. De focus ligt daarbij op wat er onderweg te doen is, de tips voor onderweg dus!

  Het platform is dan ook in de eerste plaats ontwikkeld vóór het bedrijfsleven. Wij ondersteunen het bedrijfsleven door de content deelbaar te maken. Via een speciale widget kunnen ondernemers de routes met de POI’s eenvoudig op hun eigen site plaatsen. Wij zijn van mening dat de potentie van routes nog onvoldoende wordt benut. Komend voorjaar organiseren we op verschillende plekken workshops om ondernemers er bewust van te maken hoe je meer rendement kunt halen uit routes. We staan dus nog maar aan het begin.
  U gaat dus beslist meer van ons horen :-)

  Voor meer achtergrondinformatie kunt u terecht op onze ondernemerswebsite http://www.gelderseroutes.biz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *