Persconferentie Rutte zorgde voor hausse boekingen vakantieparken met kerst

Zowel Landal, Roompot als Parkvakanties.nl zagen de boekingen op vakantieparken voor de kerstperiode sterk toenemen als direct gevolg van de persconferentie van premier Rutte op 3 november. Het werd daardoor lastiger om in de kerstperiode naar het buitenland te gaan.

“Vooral de luxere acccommodaties zijn erg in trek”, vertelt Jeanette ten Kate namens Landal Greenparks die ons laat weten: “Vrijwel direct na de persconferentie nam het bezoek aan de website sterk toe en zagen we versneld boekingen binnen komen.” Baptiste van Outryve van Roompot bevestigt deze trend: “De boodschap van de premier van vorige week is duidelijk bij heel wat Nederlanders aangekomen dat men (best) geen kerst- of nieuwjaar in het buitenland plant te vieren. Enkele minuten later zagen we de boekingen al toenemen.” Laurens Taekema van platform Parkvakanties.nl voegt nog toe: “Ja, die toename na de persconferentie hebben wij ook gezien. Maar niet alleen dat. Ook na het nieuws van het coronavaccin van Pfizer verdubbelde het aantal bezoekers die maandag en dinsdag. De kerstboekingen zijn wat dat betreft goed op stoom de afgelopen dagen.”

We deden natuurlijk ook navraag bij CenterParcs, maar daar was het effect van de persconferentie minder duidelijk zichtbaar. Marthijn Tabak van CenterParcs: “We zien net als bij de herfstvakantie dat de consument nog wat terughoudend is, wat logisch is gezien de huidige maatregelen. Langzaam zien we wel de boekingen op gang komen, maar we verwachten dat dit pas echt eind november hard gaat lopen. Dit late boeken gebeurde ook bij de herfstvakantie.”

Dat Nederlanders zich ter dege bewust zijn van de risico’s blijkt wel uit het feit dat de grotere groepsaccommodaties weinig in trek zijn. Ten Kate (Landal): “Het zijn hoofdzakelijk gezinnen die een vakantiewoning boeken. Men beseft wel dat het in deze tijd niet verstandig is om met grote groepen bij elkaar te komen.”

Onzekerheid over openstellingen

Het is op dit moment nog onzeker welke faciliteiten op de vakantieparken geopend zijn rondom de kerstdagen. Restaurants zijn sinds 4 november gesloten. De Rijksoverheid heeft voor restaurants aangegeven: “Medio december 2020 worden de maatregelen voor de horeca opnieuw overwogen. Dan is er meer zicht op de ontwikkeling van het aantal besmettingen.” Zwembaden en indoor speelvoorzieningen zijn in ieder geval gesloten t/m 18 november. Ook voor die voorzieningen geldt dat er van tijd tot tijd wordt bekeken of verlenging van de maatregelen noodzakelijk is. Minister de Jonge maakte in de persconferentie duidelijk dat de maatregelen er op zijn gericht om rond de kerstdagen wat meer vrijheid te kunnen bieden.

Center Parcs geeft aan: “Welke activiteiten mogelijk zijn heeft te maken met de maatregelen van de overheid. Op dit moment verwachten we dat de restaurants, zwembaden en binnenspeeltuinen in de kerstvakantie open zijn. Veel buitenactiviteiten zijn nu ook beschikbaar, dat zal niet anders zijn tegen die tijd. Alle parken krijgen hun winter wonderland, een lichtjesfeest door het hele park. Center Parcs het Heijderbos wordt dit jaar voor het eerst helemaal een kerstpark, iedereen die hier boekt vanaf 7 december treft een volledig versierde kerstboom in zijn cottage.”

Ook bij Landal is er sprake van ondernemen in onzekerheid. Ten Kate: “We hopen natuurlijk dat de restaurants en andere voorzieiningen rond de kerstperiode weer open mogen. Maar ook als dat niet het geval is, dan hebben we zeker alternatieven achter de hand. Je kunt ook in je eigen cottage een mooi kerstfeest vieren en we hebben de bezorging in de vakantiewoningen prima op orde.”

Taekema (Parkvakanties.nl) verwacht dat de boekingen nog verder zullen versnellen als er meer duidelijkheid is over de maatregelen: “De onzekerheid van of het zwembad wel of niet open is, is nu nog wel een heet hangijzer. Ik denk dat als die opengaan er nog veel meer boekingen binnen zullen komen. Horeca open zou uiteraard ook zeer goed helpen.”

Nederland relatief soepel

We mogen volgens Baptiste van Outryve (Roompot) wel spreken van een relatief gunstige situatie in Nederland: “In de ons omringende landen stelt men de beslissing uit tot begin december. In Duitsland en België zijn de vakantieparken namelijk verplicht dicht tot het einde van deze maand. Gasten wachten met andere woorden op duidelijkheid van hun regering wat wel/niet kan.”


met dank aan:

www.landal.nl

www.roompot.nl

www.centerparcs.nl

www.parkvakanties.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *