Organisatoren van evenementen maken zich zorgen over prijsontwikkeling in 2024

Uit de quickscan 2024 van Respons blijkt dat de prijsontwikkeling, net als vorig jaar, de grootste zorg is voor de organisatoren van evenementen. Anders dan vorig jaar berekent ongeveer de helft van de organisatoren die entree- of deelnamegelden heft, hogere tarieven. Ongeveer de helft past een stijging toe tussen 5 en 10% en houdt daarmee de index bij.

foto: Pretwerk @ Vierdaagse Nijmegen

Vorig jaar lag de stijging overwegend onder de inflatie. Deelnemers krijgen overigens meer met stijgingen te maken dan bezoekers. Zorgelijk voor de lange termijn is dat de helft van de entreeheffende evenementen de hogere kosten niet tot nauwelijks doorbelast aan de deelnemers en/of bezoekers.

Uitdagingen vanuit de overheid

Zonder uitzondering zien we dat de zorgen om overheidsmaatregelen op alle vlakken groter worden. Het hoogst in deze rubriek staan vergunningsvoorwaarden. Het was de eerste keer dat we deze vraag stelden en de uitkomst was meteen 3,2 (op een schaal van 5). Ook toenemende veiligheidsmaatregelen scoorden een 3,2 (tegen 2,9 een jaar eerder) en het groeiend aantal milieumaatregelen zat daar met een 3,1 net onder (2,7 bij de vorige quickscan). Het is duidelijk dat de wet- en regelgeving leidt tot grote zorgen bij organisatoren. Overigens weten we dat dit niet alleen gaat om nieuwe maatregelen, maar ook om strengere naleving van bestaande regels.

Lees de hele Quickscan Evenementen 2024 op www.respons.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *