Ontwerp nieuw Experience Center Rotterdamse haven bekend gemaakt

Havenbedrijf Rotterdam gaat een nieuw havenervaringscentrum (HEC) bouwen op Maasvlakte 2. Het centrum is de opvolger van FutureLand. MVRDV – het architectenbureau dat ook de Markthal en het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft ontworpen – is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Visaulisatie van het nieuwe Haven Experience Centre

Kossmanndejong heeft meegedacht aan het totaalconcept en gaat de tentoonstelling, experience en het interieur ontwerpen. Het HEC wordt gebouwd vlakbij het recreatiestrand van Maasvlakte 2 aan het einde van de Amaliahaven. Het is de bedoeling dat het in de eerste helft van 2024 wordt geopend.

“Het nieuwe centrum past in het beleid van het Havenbedrijf om het draagvlak voor het bestaan van de Rotterdamse haven bij relevante doelgroepen en stakeholders te blijven behouden en te vergroten. We zijn enthousiast over het ontwerp van het nieuwe centrum en trots op hoe we straks bezoekers mee kunnen nemen in de wereld van de Rotterdamse haven”, aldus Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf.

“Het nieuwe publiekscentrum toont de complexe, dynamische wereld van de grootste en modernste haven van Europa. Het centrum laat je de haven ontdekken en begrijpen wat die betekent voor de maatschappij, de economie en de omgeving. Grote veranderingen als de energietransitie en digitalisering worden op een begrijpelijke wijze uitgelegd. De haven is bovendien een banenmotor. Jongeren worden gestimuleerd open te staan voor de geweldige mogelijkheden die de haven hen biedt. Dit gebeurt in een mix van high-tech en hands-on activiteiten en beleving”, aldus Richard van der Eijk, Director Communications & External Affairs van het Havenbedrijf.

Het havenbedrijfsleven ziet het centrum als een grote aanwinst. Het biedt dé mogelijkheid om het belang van de haven te benadrukken, de (onderwijs-) propositie te versterken en van het centrum een belangrijke ontmoetingsplaats te maken voor een breed scala aan doelgroepen. Het centrum wordt hét ‘huis’ van en voor de haven en het havenbedrijfsleven.

FutureLand

In 2009 werd FutureLand geopend als informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2. In de loop der jaren is de thematiek in het centrum verbreed met informatie over actuele en toekomstige ontwikkelingen in en van de haven. FutureLand levert daarmee al jaren een belangrijke bijdrage aan de goede reputatie van de Rotterdamse haven, Havenbedrijf Rotterdam en het draagvlak voor de activiteiten en de ontwikkeling van het havencomplex. Ook na de ‘opening’ van Maasvlakte 2 in 2013 bleef de interesse van publiek in een bezoek onverminderd hoog. Ieder jaar ontvangt FutureLand zo’n 110.000 bezoekers.

Het gebouw nadert bouwtechnisch het einde van zijn levensduur. Het Havenbedrijf gaat vanwege het succes nu een nieuw centrum laten bouwen. Het vindt het belangrijk om op deze manier te kunnen blijven informeren over belangrijke ontwikkelingen en wil geïnteresseerden de gelegenheid blijven bieden een kijkje te nemen in de keuken van de Rotterdamse haven.

Educatief Informatie Centrum

Het is de bedoeling dat ook het Educatief Informatie Centrum bij Rozenburg (EIC) gebruik gaat maken van het HEC. De besprekingen daarover zijn in volle gang. Het EIC stelt zich ten doel jongeren te interesseren voor de haven; voor de vele mogelijkheden om er te werken en om bijpassende opleidingen te volgen. Jaarlijks ontvangt het EIC ruim 22.000 jongeren voor een bezoek aan de haven. EIC is een stichting. In het bestuur hebben zitting: Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, STC-Group, Albeda en Stichting BOOR.

Beleef de haven

Om een haven van wereldklasse te zijn en te blijven is draagvlak onder relevante doelgroepen van groot belang. Door deze doelgroepen stelselmatig mee te nemen in voor de haven belangrijke ontwikkelingen realiseert het Havenbedrijf de ‘license to operate and grow’. Het programma ‘Beleef de haven’ speelt daarbij een grote rol. In dit kader ontwikkelt het Havenbedrijf naast het nieuwe havenervaringscentrum op Maasvlakte 2 ook Port Pavilion dat wordt geopend op 15 juli in het centrum van Rotterdam. Hier kunnen bezoekers inspiratie opdoen voor een bezoek aan de Rotterdamse haven.

Meer informatie; www.portofrotterdam.com

Rol MVRDV

Winnie Maas

Het internationale, in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV is verantwoordelijk voor het ontwerp van dit project. Mede oprichter en architect Winnie Maas: “Het Havenervaringscentrum is even robuust en stoer als de ongelooflijke havenmachinerie. We hebben een gestript gebouw ontworpen waarvan ook binnen de structuur zichtbaar blijft. Elk onderdeel van het ontwerp is erop gericht om de complexiteit en dynamiek van de haven zo aansprekend mogelijk te presenteren. De
bezoekerservaring staat hierbij centraal; de zaken die in de tentoonstelling worden toegelicht, zijn buiten ook echt zicht- en voelbaar, ik verwacht een mooie interactie.”

Meer informatie: www.mvrdv.com/projects/466/harbour-experience-centre

Rol Kossmanndejong

Kossmanndejong heeft in samenwerking met het Havenbedrijf een concept ontwikkeld met zowel een publieksfunctie als een professionele ontmoetingsplek. Bezoekers worden hier op bijzondere wijze geïnformeerd over alle activiteiten en toekomstige ontwikkelingen van de haven, maar er is ook ruimte voor professionele activiteiten. In het gebouw kun je straks de expo bezoeken, komen lunchen of dineren, vergaderen of deelnemen aan een evenement of excursie. In het concept lopen deze functies door elkaar heen. Dit is geen museum. Bezoekers lopen dwars door de échte haven.

Meer informatie: www.kossmanndejong.nl/nl/project/in-progress/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *