Werkgevers zijn bang dat hoge CAO eisen als vliegwiel werken voor oplopende inflatie

Werkgeversorganisaties maken zich zorgen om de Nederlandse economie en het verdienvermogen. Zij willen er voor zorgen dat de loonontwikkeling de inflatie de komende periode niet verder opstuwt. Zo valt te lezen op de website van MKB Nederland.

Dat en meer schrijven de gezamenlijke werkgeversverenigingen AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW in de Arbeidsvoorwaardennota 2023, hun jaarlijkse advies aan cao-onderhandelaars.

De werkgevers zijn niet blind voor de koopkrachtdaling van de werknemers, maar hopen dat zij met tijdelijke maatregelen en overbruggingsperiode kunnen creëren totdat de economie in een rustiger vaarwater terecht komt (o.a. lagere inflatie, einde oorlog Oekraïne)

Verder worden er voorstellen gedaan om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Dat is een noodzaak geworden in de steeds krapper wordende arbeidsmarkt.

Visie op de toekomst

“Naast de onzekerheid op de korte termijn is het van groot belang dat werkgevers en werknemers hun aandacht richten op de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd, zoals verduurzaming, vergrijzing en digitalisering. Dat vraagt van sociale partners om samen te werken aan een gezamenlijk beeld van de toekomst en bijpassende concrete afspraken te maken. Nederland heeft de komende jaren iedereen nodig om deze maatschappelijke transities succesvol door te maken, zowel mensen die nu al aan het werk zijn als mensen die nog aan de kant staan.”

Bron en meer informatie: www.mkb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *