Week van de toegankelijkheid biedt zicht op nieuwe kansen

Tijdens de ‘Week van de toegankelijkheid’, van 6 t/m 11 oktober 2014, worden er diverse bijeenkomsten georganiseerd waar kennis en ervaring wordt gedeeld over toegankelijke activiteiten, gericht op diverse doelgroepen. Het thema van dit jaar is: ‘verenigingen’, waarbij de nadruk ligt op activiteiten die mensen samen kunnen ondernemen. Veel van de onderwerpen die aan bod komen, zijn ook praktisch toepasbaar bij recreatiebedrijven.

zeilen in een rolstoelSchouwlijsten
In aanloop naar de week van de toegankelijkheid is de schouwlijst toegankelijke verenigingen ontwikkeld en online gezet. Een toegankelijke vereniging heeft niet alleen aandacht voor fysieke toegankelijkheid (deuren, drempels, trappen, enz.), maar organiseert ook passende activiteiten zodat echt iedereen mee kan doen. Een toegankelijke vereniging zorgt ook voor toegankelijke informatie. Daarnaast is het belangrijk dat de leden rekening houden met mensen met beperkingen en dat mensen prettig met elkaar omgaan. In een toegankelijke vereniging voelt iedereen zich welkom.
Op aanvraag (info@weekvandetoegankelijkheid.nl ) zijn er ook schouwlijsten beschikbaar voor o.a. de volgende categorieën:

  • Bungalowparken,
  • De culturele sector,
  • Sportaccommodaties en
  • Klantvriendelijkheid (gericht op bedrijven).

Meer informatie over de schouwlijst verenigingen: www.weekvandetoegankelijkheid.nl/nieuws/18053/nieuw–schouwlijst-toegankelijke-verenigingen/

Bijeenkomsten
Tijdens de week van de toegankelijkheid worden er diverse regionale netwerkbijeenkomsten georganiseerd, verspreid over Nederland, waar diverse partijen bijeen komen om hun kennis en ervaring te delen. Alhoewel de bijeenkomsten in eerste instantie zijn opgezet om verenigingen vooruit te helpen, laat de de organisatie weten dat ook andere partijen welkom zijn. Tijdens de netwerkbijeenkomsten zijn er prima mogelijkheden om eens in gesprek te gaan met (lokale) patiëntenorganisaties en mensen met een fysieke beperking. Zij zijn graag bereid om uitleg te geven over een aanbod dat ook voor hen geschikt is.

Meer informatie: www.weekvandetoegankelijkheid.nl

Publicatie
Wie direct aan de slag wil gaan met toegankelijkheid en zorg in de recreatiesector, kan het boekje ’toegankelijkheid en zorg in recreatie en toerisme’ bestellen bij Pleisureworld. In deze publicatie wordt op een overzichtelijke wijze in kaart gebracht waar de mogelijkheden en kansen liggen.
Meer informatie: www.pleisureworld.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *