Week van de Teek, van 7 – 13 april

Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. In de natuur en met mooi weer is de kans groter om door een teek te worden gebeten. Veel recreatiebedrijven zijn actief in een groene omgeving. De gasten, uw personeel en uzelf lopen dan ook een extra risico. Voorkomen is relatief simpel en in de ‘Week van de Teek’ is er volop informatiemateriaal voorhanden.

tekenTeken zijn heel kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of stuiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Om te voorkomen dat u ziek wordt na een tekenbeet, is het belangrijk om uzelf en anderen op tekenbeten te controleren nadat u in het groen bent geweest. Haal de teken vervolgens snel weg en houd uw gezondheid in de gaten. In vijf minuten helemaal bij over dit onderwerp? Bekijk de film Link

Week van de Teek
De Week van de Teek wordt gehouden van 7-13 april 2014. Tijdens de Week van de Teek vragen verschillende partijen aandacht voor het risico op tekenbeten. De Week van de Teek wordt georganiseerd door de Stigas, in samenwerking met een groot aantal landelijke organisaties. Meer informatie vindt u op www.weekvandeteek.nl.

Voorlichting essentieel
De ziekte van Lyme is eenvoudig te voorkomen door op tekenbeten te controleren als je buiten in het groen bent geweest. Het is belangrijk te weten hoe je dat doet en wanneer. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die vaker buiten komen of vaker door teken worden gebeten dan anderen. Denk aan kinderen, boswachters en andere ‘groenwerkers’ of ouderen die veel in de tuin zijn. De voorlichting van het RIVM richt zich in 2014 ook op de huisarts, die beroepshalve patiënten met een tekenbeet ziet en de ziekte van Lyme behandelt.

Nieuw: App “tekenbeet”
Nieuw dit jaar is de app “Tekenbeet”. De app bevat informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Gebruikers kunnen een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Zij kunnen een herinnering ontvangen aan het controleren van de plek waar ze gebeten zijn. Ook kunnen mensen op hun mobiele telefoon, via tekenradar.nl zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.

De onderdelen van de app zijn direct voortgekomen uit de wensen van potentiële gebruikers. Dat gebeurde met een specifieke methodiek van de Universiteit Twente. Daarbij checkt de doelgroep iedere stap in de ontwikkeling. Dat er rekening wordt gehouden met de wensen van de gebruiker, lijkt op zich heel gewoon. Toch blijkt het in de praktijk zelden te gebeuren.

Deze app is beschikbaar vanaf 7 april 2014 beschikbaar in Google Play en is geschikt voor Android tablets en smartphones.

Controleren is belangrijk
Teken kunnen zich overal vastbijten, maar vooral in liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Controleer daarom ook of er teken op je kleding of op je picknickkleed zitten. Kijk goed, gebruik eventueel een vergrootglas. Laat iemand anders controleren op de plekken die u zelf niet goed kunt zien of gebruik een spiegel. Krijgt u de teken niet uit uw kleding, was ze dan op 60°C of doe ze in de wasdroger. Bekijk de korte instructiefilm over het controleren op teken via rivm.nl/tekenbeet.

Haal teken snel weg!
Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, watje met zeep of andere middelen voordat je de teek verwijdert. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er langzaam uit. Als een stukje van de kop achterblijft, is dat ongevaarlijk. Gebruik je een andere tekenverwijderaar? Volg de gebruiksaanwijzing. Ontsmet vervolgens het beetwondje. Registreer de beet in de app “tekenbeet”. Bekijk de korte instructiefilm over het verwijderen van teken via rivm.nl/tekenbeet.

Naar de huisarts?
Als de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Heeft u een teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent.

Meer informatie: www.weekvandeteek.nl

Eén reactie

  1. De kans op de ziekte van Lyme is praktisch nihil als de teek binnen 24 uur op een juiste manier wordt verwijderd. Wees daarom goed voorbereid en haal uit voorzorg de ByeBites Tekenpincet in huis. Met deze pincet kunnen zowel kleine als grote teken verwijderd worden. De ByeBites tekenpincet is verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek. Kijk ook eens op http://www.byebites.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *