Vier tips ter voorbereiding op de BTW verhoging

De meeste ondernemers (79%) zijn op de hoogte van de btw-verhoging die geldt vanaf 1 januari 2019. Toch is er voor meer dan de helft (53%) nog werk aan de winkel, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst van eind november.

De tariefverhoging heeft impact op onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de offertes en facturen. Voor de ondernemers die de voorbereidingen nog moeten treffen, geeft de Belastingdienst alvast vier tips om te helpen bij de verandering.

Op 18 december is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het pakket Belastingplan 2019. Dit betekent dat het lage btw-tarief van 6 procent per 1 januari 2019 verhoogd wordt naar 9 procent. Als ondernemer is het noodzakelijk je hierop voor te bereiden. Dit kan bijvoorbeeld door te achterhalen op welke diensten en producten de btw-verhoging betrekking heeft en na te denken of je de btw-verhoging gaat doorberekenen in de prijs.

Vier tips om je voor te bereiden op de btw-verhoging:

  1. Controleer voor welke diensten en producten de btw-verhoging van 6 naar 9 procent geldt.
  2. Pas het btw-tarief aan op offertes en facturen. Het kan verstandig zijn bij offertes een noot te plaatsen in de algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst. Beoordeel vooraf goed in welke situatie welk btw-tarief van toepassing is.
  3. Bepaal of je jouw prijzen gaat verhogen of deze gelijk houdt. Voor particulieren kan je de verhoging van de btw doorberekenen in de verkoopprijs, zodat de brutowinst gelijk blijft. Voor zakelijke klanten heeft de btw-verhoging vaak geen invloed, aangezien zij de btw meestal kunnen aftrekken.
  4. Onderzoek of jouw kassasysteem, boekhoudprogramma en andere software nog moet worden aanpast. Pas de administratie op tijd aan zodat je klaar bent voor de eerste btw-aangifte in 2019.

Ga voor meer tips, aanvullende informatie en hulpmiddelen naar belastingdienst.nl/btw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *