Financiële impuls voor verbetering kwaliteit recreatiemedewerkers

Het Sociaal Fonds Recreatie (SFrecreatie) stelt de komende twee jaar 1,1 mjloen Euro beschikbaar voor diverse projecten die een impuls moeten geven aan de kwaliteit van personeel in de recreatiesector. Onderdeel daarvan is € 600.000 subsidie die het Agentschap SZW beschikbaar stelt voor het uitvoeren van 10 projecten uit het sectorplan.

sfrecreatie2Het Sectorplan Recreatie is opgesteld door de sociale partners in de recreatiesector –RECRON, FNV Recreatie, CNV Vakmensen en Abvakabo FNV. Deze samenwerkingspartners spannen zich hiermee in om te investeren in het bevorderen van de instroom van kwalitatief goed geschoolde medewerkers, het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en het verbeteren van de slagkracht, ervaring en deskundigheid van kleine ondernemers op het gebied van Human Resource Management. In het rapport worden diverse ontwikkelingen beschreven die de arbeidsmarkt in de recreatiesector beïnvloeden.

Demografische ontwikkelingen
Nederland vergrijst en ontgroent. De generatie geboren tussen 1945 en 1960 gaat de komende jaren met pensioen. Dit leidt dit tot een grote uitstroom van medewerkers en daarmee van kennis en ervaring. Tegelijkertijd is er een ontwikkeling gaande dat minder jongeren de arbeidsmarkt betreden en pas op latere leeftijd aan het werk gaan. Deze vergrijzing en ontgroening treft de recreatiesector op een serieuze manier. Niet alleen wordt het voor bedrijven in de sector moeilijker om geschikte werknemers te vinden, verwacht wordt ook dat de vraag naar recreatieve activiteiten door de vergrijzing zal toenemen.

Sociaalmaatschappelijke ontwikkelingen
De vergrijzing in combinatie met een terugtredende overheid vraagt om een participerende samenleving. Ook de economische situatie vraagt om samen werking tussen burgers die samen initiatieven oppakken of in stand houden. Een belang rijke ontwikkeling hierbij is dat wordt verlangd naar een minder individualistische samenleving waar saamhorigheid en kwaliteit van leven voorop staat.

Economische ontwikkelingen
Een langere periode van economische neergang heeft doorgaans een bezuinigingsdrift tot gevolg. Vakantie en vrijetijdsbesteding zijn de eerste activiteiten die worden genoemd als post om op te bezuinigen. Mogelijk is een positief neveneffect van de crisis dat recreanten die doorgaans kozen voor een verblijf in het buitenland, er nu voor
kiezen om dichter bij huis op vakantie gaan.

Wat gaat SFRecreatie doen?
Naast de reguliere projecten en regelingen van SFRecreatie, betekent het goedkeuren van het sectorplan dat SFRecreatie de volgende extra projecten gaat uitvoeren de komende 2 jaar:

  • arbeidsmarktadvies geven aan ondernemers (20 trajecten)
  • organiseren trainingen voor ondernemers (8 trainingen)
  • organiseren congres over Duurzame inzetbaarheid, gratis toegang voor werkgevers en werknemers uit de sector
  • onderzoek doen naar de behoeften van ‘oudere’ werknemers, stageplaatsen niveau 2 leerlingen en alternatief voor BBL (3 onderzoeken)
  • gratis aanbieden van vitaliteitsscans aan werknemers (30 trajecten)
  • voorlichting geven over het in dienst nemen van arbeidsbelemmerden
  • extra subsidie voor EVC-trajecten (30 trajecten)
  • extra subsidie op cursussen (ruim € 350.000)
  • extra subsidie voor BBL-trajecten (10 trajecten)

Meer informatie: Sectorplan recreatie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *