Van Koeveringe: kostprijs recreatie moet omlaag

Henk van Koeveringe, de gepensioneerde oprichter van de Roompot Groep, bekijkt de ontwikkelingen in de recreatiesector tegenwoordig wat meer van een afstand. Als grote bedreiging voor de Nederlandse recreatiesector noemt hij het relatief hoge prijs- en kostenniveau: “We zullen goedkoper moeten worden. Er wordt geklaagd dat we de concurrentie naar het buitenland slecht aan kunnen. Toch ken ik weinig collega’s die zodanig innoveren dat ze de kostprijs van hun product omlaag kunnen brengen. Hier zullen planning en IT-systemen een oplossing moeten bieden.”

creavak logo
Recreavak Goes, 27 en 28 oktober

Deze beschouwing is slechts een aanloopje op de lezing die Henk van Koeveringe geeft tijdens de beurs Recreavak op 27 en 28 oktober. Van Koeveringe benoemt nog enkele ontwikkelingen:

Kortere vakanties
“De gast is niet meer trouw aan de locatie die hij bezocht ook al was het verblijf prima. De gast boekt voor steeds kortere periodes. Is dat erg? Gasten die kortere vakanties boeken, besteden per dag een stuk meer. Zij willen in korte tijd veel beleven. Zorg dat je daarvoor je aanbod op orde hebt. De gast wenst steeds meer inhoud tijdens zijn vakantie. Alleen een knip- en plak animatieprogramma voor de kleine kinderen is niet voldoende.”

Consolidatie en samenwerken
“We zullen moeten accepteren dat we als familiebedrijven toegroeien naar grotere eenheden. Dat kan worden gerealiseerd door consolidatie of door intensievere samenwerking. Op IT gebied moeten we voorlopig voortdurend blijven innoveren om met hetzelfde gemak vindbaar te zijn als de touroperator die zijn buitenlandse reis aanbiedt.” En er zit volgens Van Koeveringe nog een angel in de reserveringen: “Mensen reserveren steeds later en betalen dus ook later. Hierdoor hebben bedrijven minder zekerheid in een vroeg stadium en ook minder werkkapitaal in de onderneming.”

Van kamperen naar huren
Van Koeveringe ziet de afname van het kamperen als een feit uit de markt. De positieve kant van deze ontwikkeling: “De gast komt nu vaker iets huren en dat kan door u worden verzorgd. Het gevolg van deze marktverandering is dat bedrijven kapitaalintensiever worden en dat de kasstromen veel groter worden. De marges groeien daarmee wellicht niet in procenten maar wel in centen.”

Rol van het management
“De snel veranderende marktomstandigheden vragen ook om aanpassingen bij het management, de kwaliteiten van uw medewerkers en ook ook de kwaliteiten van uw adviseurs. Meer IT, meer organisatie, meer efficiëntie, meer goede opgeleide financials , kortom een groter kenniscomponent en wellicht meer scholing van zowel de ondernemer als zijn personeel is hard nodig.”

Meer informatie: www.recreavak.nl
Recreavak, de recreatievakbeurs in Goes wordt georganiseerd op 27 en 28 oktober 2014. Na de zomervakantie wordt het complete kennisprogramma bekend gemaakt. Want naast de lezing door Henk van Koeveringe komen er nog meer sprekers op het podium.

3 reacties

  1. Laten Hoogenboom, de roompot en al die andere parken de reserveringskosten eerst maar eens afschaffen. Dit vind ik zo klantonvriendelijk. De Molencaten doet het niet meer…

  2. Laten Hoogenboom, de roompot en al die andere parken de reserveringskosten eerst maar eens afschaffen. Dit vind ik zo klantonvriendelijk. De Molencaten doet het niet meer…

  3. Complimenten voor Henk, Een helder betoog. Naast IT zie ik vooral partnerships en geldstromen binnen het businessmodel veranderen.
    Partnerships met branchevreemde bedrijven (slager, Slijterij, Golfbaan) als nieuwe geldstromen abonnementsvormen, kortingen. Nieuwe verdienmodellen door samenwerking en productiviteits verhogende maatregelen. Een challenge die moet worden aangegaan om het middensegment te behouden. De oudere groepen zullen graag in Nederland verblijven en die zijn ook zeer kritisch. Dus zorg dat je kostenpeil niet stijgt of beter door slim werken daalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *