Arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler

Het totale aantal uitzenduren is in het eerste kwartaal van 2014, seizoengecorrigeerd, met 0,7 procent toegenomen t.o.v. het voorgaand kwartaal. Het is het vierde kwartaal op rij met een stijging meldt het CBS. Onlangs maakte het CBS al bekend dat het aantal banen van werknemers in de zakelijke dienstverlening in het eerste kwartaal is gegroeid vanwege de toegenomen vraag naar uitzendkrachten.

Meer flexibel werk
Het totale aantal uitzenduren neemt al een jaar lang toe. De groei in het eerste kwartaal van dit jaar was wel wat kleiner dan in de vorige drie kwartalen. De groei van het uitzendwerk hoeft niet per se tot meer werkgelegenheid te leiden. Op de arbeidsmarkt is ook een trend zichtbaar dat steeds meer vaste banen worden omgezet in flexibele banen.

Herstel op de arbeidsmarkt laat nog op zich wachten
Doorgaans vormt een stijging van het aantal uitzenduren de eerste aanzet tot herstel op de arbeidsmarkt. Dat is echter nog niet goed te zien in de overige cijfers van het CBS over de arbeidsmarkt. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid liep in april iets verder op en met 8,7 procent van de beroepsbevolking blijft de werkloosheid hoog. Verder daalde het aantal banen van werknemers in het eerste kwartaal. Wel zit het aantal openstaande vacatures al drie kwartalen op rij in de lift. In het eerste kwartaal nam ook de dynamiek op de arbeidsmarkt toe: de aantallen ontstane en vervulde vacatures lagen een stuk hoger dan een jaar geleden.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: Conjunctuurbericht CBS

Uitzendbranche verwacht verdere flexibilisering
De Algemene Bond Uitzendondernemingen publiceerde onlangs een rapport: ‘De toekomst van flex’. Daaruit blijkt dat de flexibiliteit in de arbeidsmarkt de afgelopen jaren stevig is gegroeid en dat die groei ook de komende jaren nog verder doorzet. In 2020 zal het personeelsbestand van organisaties straks voor 30% uit flexkrachten bestaan. Op dit moment is dat 25%.

Strategische personeelsplanning
Steeds meer organisaties kiezen voor flexibiliteit. Om pieken op te vangen of zieken te vervangen. Om te groeien of bewust klein te blijven. Om risico’s te spreiden of om specifieke (vak)kennis in huis te halen. Vanwege de laagdrempeligheid of omdat het bedrijven ontzorgt in werving en selectie, administratieve processen en andere HR-diensten. Uitzendorganisaties nemen steeds meer de rol van strategische partner in personeelsplanning op zich en profileren zich als aanbieder van totaaloplossingen.

Meer informatie: www.abu.nl/uitzendwerkwerkt

Eén reactie

  1. Flexibiliteit kan ook zeker zijn voordelen hebben, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een tijdelijk project waar specifieke kennis voor nodig is. Dit is dan zowel voor werkgever als werknemer voordelig. Echter zorgt de toename van de flexibiliteit ook voor meer onzekerheid, met name op een vast inkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *