Twee derde grootouders vervult rol bij opvang kleinkinderen

Het is zeker geen uitzondering als opa en oma met hun kleinkinderen op pad gaan. Twee van de drie Nederlandse grootouders spelen een rol in de opvang en verzorging van hun kleinkinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Unie KBO; met zo’n 190.000 leden de grootste, onafhankelijke seniorenorganisatie van Nederland.

omaOuderen zien deze ondersteuning niet als een straf. De meeste opa’s en oma’s (65%) zorgen voor hun kleinkinderen voor hun eigen plezier en om hun kinderen te helpen. Dit blijkt uit onderzoek dat seniorenorganisatie Unie KBO verrichtte onder 750 Nederlandse 65-plussers.Puur geluk en opwinding (59%), gevolgd door de gedachte: ik hoop maar dat alles goed gaat (22%). Dat waren de eerste emoties van grootouders bij het bericht dat ze hun eerste kleinkind kregen.

Precies 66% van de Nederlandse grootouders speelt een rol in de opvang en verzorging van hun kleinkinderen. En dit wordt niet als straf gezien, de meesten (65%) vinden het een combinatie van plezier en ze helpen tegelijkertijd ook nog hun kinderen. Het aantal uren dat ze hieraan besteden, loopt zeer uiteen, van 1 tot 40 uur per week; gemiddeld 8,5 uur per week.

Meegeven voor levenspad
70% geeft zijn kleinkinderen iets mee voor hun levenspad. De drie meest belangrijke zaken die worden meegegeven, zijn je gelukkig voelen (24%), zelfvertrouwen hebben (14%) en eerlijk zijn (12%). Eén op de drie grootouders wil hun kleinkinderen iets meegeven op het gebied van geloof en spiritualiteit zoals respect, naastenliefde, liefde, vertrouwen en goed zijn voor anderen.

Ergeren aan andere grootouders
Van de senioren ergert 33% zich aan (andere) grootouders. Zo kunnen grootouders nergens anders meer over praten dan hun kleinkinderen, ze scheppen voortdurend op, ze verwennen hun kleinkinderen en zijn inconsequent in de opvoeding. En aldoor maar weer die eeuwige foto’s. Aan de andere kant is ruim de helft van de senioren ook wel eens jaloers op de manier waarop andere grootouders omgaan met hun kleinkinderen. Bijvoorbeeld wanneer ze vaker of een beter contact hebben met hun kleinkinderen en wanneer ze meer geld te besteden hebben aan cadeaus en leuke uitjes.

Gemis
Eén op de drie senioren zonder kleinkinderen mist het grootouderschap. 9% tot 15% van de huidige senioren is kinderloos. Carla (69): ‘Nu herhaalt het verdriet zich nu onze leeftijdgenoten kleinkinderen krijgen. Juist rond feestdagen kan het gemis aan kinderen en kleinkinderen opspelen.’ 37% van de senioren zonder kleinkinderen heeft het gevoel dat ze soms iets missen omdat zij geen kleinkinderen hebben. En bijna vier van de tien senioren zonder kleinkinderen vervult een rol als opa of oma voor kinderen van vrienden of familie, of uit de buurt, zoals Ans (75):” Ik ben Boma, voor de kinderen van de buren.”

Overige opmerkelijke resultaten

  • 64% van de grootouders ziet de kleinkinderen gemiddeld bijna zeven keer per maand.
  • 11,5 jaar is de leeftijd waarop kleinkinderen hun eigen mobiele telefoon zouden mogen hebben van hun grootouders.
  • Grootouders zijn óók verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kleinkinderen, vindt 28%; 72% vindt van niet.
  • 46% van de grootouders ergert zich soms aan het online gedrag van hun kleinkinderen.

Bron en mer informatie: www.kbo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *