Stop bureaucratie bij aan werk helpen van mensen met arbeidsbeperking

‘Ondernemers willen minder bureaucratie bij het aan het werk helpen van mensen met een arbeidsbeperking. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor jongeren die nu vanuit het speciaal onderwijs vaak thuis komen te zitten.’ Dat schrijven werkgeversorganisaties MKB-Nederland, LTO Nederland en VNO-NCW in een tienpuntenplan dat vandaag wordt aangeboden aan de nieuwe Tweede Kamer. Het plan is gebaseerd op de praktijkervaringen van ondernemers de afgelopen twee jaar met de zogeheten ‘Banenafspraak

Een klein wonder!
Volgens Aart van der Gaag, die de uitvoering van de Banenafspraak aanjaagt namens de organisaties, is het eigenlijk een ‘klein wonder’ dat, ondanks alle Kafkaëske toestanden, er al zoveel mensen aan de slag konden in het bedrijfsleven de afgelopen twee jaar. “Nu werken alle 35 arbeidsmarktregio’s en 388 gemeentes op een verschillende manier waardoor werkgevers in de ene regio compleet anders worden behandeld dan pakweg 30 km verderop. Alleen door te zorgen voor 1-loket en overal dezelfde aanpak kan meer voortgang worden geboekt. Overheidsregelingen die het mogelijk moeten maken dat deze mensen aan het werk komen moeten worden gestroomlijnd,” aldus Van der Gaag.

Jongeren dreigen buiten de boot te vallen
In het tienpuntenplan wordt verder extra aandacht gevraagd voor jongeren. Nu is het soms voor gemeentes namelijk ‘niet lonend’ om hen aan de slag te helpen. Ze hebben vaak immers nog geen recht op een uitkering. Hierdoor belanden zij na afloop van bijvoorbeeld het speciaal onderwijs ‘thuis op de bank’. Juist voor deze groep is een baan belangrijk om een goede start te kunnen maken in de samenleving. Ondernemers willen dat graag bieden, maar daar is een sluitende aanpak tussen school en arbeidsmarkt voor nodig. Ook moeten de jongeren in aanmerking komen voor hetzelfde ondersteuningspakket vanuit de gemeente. “Ook groepen die nu net buiten de Banenafspraak vallen kunnen door ondernemers aan een baan worden geholpen als zij in aanmerking komen voor deze ondersteunende middelen,” aldus Van der Gaag.

AchtergrondenDoel van de Banenafspraak is tot 2026 100.000 extra banen in het bedrijfsleven (en 25.000 bij de overheid) voor mensen met een arbeidsbeperking. In 2015 realiseerden ondernemers hiervan al 15.600 banen. De cijfers over 2016 volgen deze zomer, maar de verwachting is dat het target van het bedrijfsleven wederom ruim wordt gehaald.

Meer informatie: www.opnaarde100000.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *