Single Nederland heeft geld over voor gezondere leefstijl

De doelgroep ‘singles’ blijft voor de recreatiesector vaak een blinde vlek. Het is wel een groeiende groep en het is wellicht nuttig om die in 2013 eens nader te onderzoeken. Datingsite Lexa, specialist in deze doelgroep, keek alvast naar het wensenlijstje van singles in 2013.  Het verkrijgen van een gezonder leven staat bij 40 procent van de Nederlandse singles bovenaan de lijst van goede voornemens. Bezuinigen krijgt minder prioriteit (23 procent), ondanks economisch krappe tijden. Dat blijkt uit TNS-onderzoek* onder ruim 1500 respondenten. Met name single vrouwen hopen in het nieuwe jaar wat kilo’s kwijt te raken en meer tijd vrij te maken voor ontspanning. Bijna een derde van de respondenten doet niet aan goede voornemens.

singleHet zijn met name de singles tussen de 18 en 34 jaar die zich voornemen in 2013 hun leven anders in te richten. De huidige economische situatie zorgt ervoor dat meer dan een kwart van hen minder geld wil uitgeven. Toch staan gezonder eten en meer lichaamsbeweging hoger op de lijst. Ook vinden alle leeftijden (18 – 65) het belangrijk meer tijd vrij te maken voor leuke dingen. Zo geeft bijvoorbeeld 20 procent aan meer tijd met vrienden door te willen brengen. “Een nieuw jaar is voor velen reden om het eens helemaal anders aan te pakken”, zegt Stefan van den Berg, directeur van Lexa.nl. “Wie zich gelukkiger voelt met zijn of haar lichaam, zowel vanbinnen als vanbuiten, voelt zich uiteindelijk ook beter tijdens het daten.”

Op de bank met een boek
Singles in de leeftijdscategorie 35-49 houden zich minder bezig met goede voornemens dan de jongere respondenten. Opvallend is dat met name single ouders meer tijd voor zichzelf nodig hebben. Wel geeft bijna een kwart van hen aan meer tijd te willen doorbrengen met familie en/of kinderen. Een van de manieren waarop zij dit willen realiseren is door minder vaak de televisie aan te zetten. “Door wat vaker een boek te lezen, in plaats van voor de buis te hangen, creëren zij me time”, zegt Van den Berg. Of de single ouders tijdens die kwaliteitsmomenten zich ook meer op een datingsite begeven, is niet bekend. “Maar het is natuurlijk wel een goede invulling, online daten is immers iets wat je helemaal voor jezelf doet en zorgt daarom ook voor ontspanning.”

Vakantie vs. date
Singles willen dan wel minder spenderen in het nieuwe jaar, toch hebben zij ook de wens vaker op vakantie te gaan. In de top tien staat dit voornemen op de zesde plaats, gedeeld met ‘een date vinden’. “Een opvallende en leuke ontwikkeling”, zegt Van den Berg. “Dit laat zien dat dating inmiddels net zo normaal wordt gevonden als op vakantie gaan. Het vinden van een date via internet hoort daar dan ook helemaal bij. Wij zien dit ook terug in het aantal inschrijvingen dat nog elke dag groeit.”

Bron: www.lexa.nl

Van de redactie:
Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2008 35,5% van de huishoudens een single huishouden betrof (in 1995: 32,5%). Nu betekent dat niet meteen dat deze groep altijd alleen reist of op pad gaat. De groep die alleen op pad gaat, heeft een heel specifieke wensenlijst. Een website die regelmatig onderzoek doet naar wensen en voorkeuren: www.singlessite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *