Relevante kennissessies recreatiebedrijven op Dag van de Openbare Ruimte

Op 8 en 9 oktober wordt in Houten weer de Dag van de Openbare Ruimte georganiseerd. De titel doet vermoeden dat deze dag voor overheden is bedoeld. Recreatiebedrijven beschikken over ruimtes die met dezelfde problematiek en thema’s te maken hebben, zoals veiligheid, groenonderhoud, duurzaamheid, speelgedrag en kostenbesparing. Want is een bungalowpark af en toe niet vergelijkbaar met een (klein) dorp?

De beursvloer in 2013
Van de beursvloer in 2013

In diverse kennissessies wordt je bijgespijkerd over allerlei verschillende onderwerpen. Spelen is een van de meest besproken thema’s. Helemaal mooi: bij voorinschrijving is de entree gratis. We hebben per dag een aantal workshops / bijeenkomsten geselecteerd die ook voor de recreatiesector relevant zijn. Onderwerpen als aanbesteding, wetgeving, gemeentelijke organisatie en bewonersparticipatie zijn hierin weggelaten. Bekijk het volledige programma op de website van deze beurs.

Woensdag 8 oktober

 • 12.00 uur: Optimaal spelend sporten in de openbare ruimte (Nijha) Er is een nieuwe innovatieve oplossing voor inrichting van de openbare ruimte met inspirerende bewegingsaanleidingen. Veel openbare ruimtes worden onvoldoende benut of er bestaat geen visie om dit aantrekkelijker te maken om mensen laagdrempelig te laten bewegen.
 • 13.00 uur: Verdwijnt de traditionele speeltuin uit het straatbeeld? De wereld verandert in rap tempo om ons heen en alles wordt anders. Maar welke kant gaat het op met de traditionele speeltuin in de openbare ruimte? Met een prikkelende presentatie zal spreker Hans van Leeuwen veel enthousiasme losmaken en de discussie aangaan. Wie durft sluit aan en is van harte welkom!
 • 14.00 uur: Volledig ontzorgen van stroom en drinkwater betaling via Aanuit.net. Voor o.a. pleziervaart, campers, markten en evenementen via de Aanuit.net app. (Seijsener)
 • 15.00 uur: Veilige speelplekken voor ieder kind. Sprekers: Drs.ir. Anne Koning (voorzitter bestuur Stichting Veilig Spelen) en ing. Eric Bloemendaal (NVWA en voorzitter examencommissie Stichting Veilig Spelen) Waarom is het zo belangrijk dat speeltoestellen regelmatig geïnspecteerd en gecontroleerd moeten worden? Dat en meer, komt tijdens deze lezing aan bod.
 • 15.00 uur: De gebruiksonvriendelijke openbare ruimte. Rosemarie Maas en Kyra Kuitert doen al jaren onderzoek naar dit onderwerp. Graag gaan zij, aan de hand van goede én slechte voorbeelden, met de zaal in dialoog over de ruimtelijke voorwaarden voor een goed gebruikte openbare ruimte: veilig, aantrekkelijk, beweegvriendelijk, groen, kindvriendelijk, sociaal en toegankelijk.
 • 15.00 uur: Hoe duurzaam zijn uw (licht)masten? Weet u wat de beste grondstof voor het vervaardigen van lichtmasten en constructies is? Een vraag die gezien het groeiende maatschappelijke bewustzijn over duurzaamheid en MVO ons steeds meer bezig houdt.
 • 16.00 uur: Van techniek naar emotie. Doe inspiratie op voor het toekomstig beheer van de openbare ruimte. Peter van Welsem heeft op initiatief van de NVRD een onderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop je al beheerder de burgertevredenheid kunt beïnvloeden. Dit heeft tot verrassende inzichten geleid. Waarop moet je je als beheerder primair gaan richten in de toekomst?
 • 16.00 uur: Workshop Samenspelen. Workshop over het belang van geïntegreerd spel, spel waaraan alle kinderen kunnen deelnemen. Vanuit de ervaring met 25 pilot speeltuinen, verspreid over Nederland zijn de knelpunten om tot onbekommerd speelplezier te komen in kaart gebracht. #toegankelijkheid
 • 16.00 uur: Gras blijkt veiliger dan rubbertegels. Het vervangen van het gras door rubbertegels bij het plaatsen van bijvoorbeeld een wipveer maakt het spelen juist onveiliger. Uit onderzoek door Wireless Value en OBB speelruimtespecialisten blijkt dat met het aanleggen van valdempende ondergronden onder speeltoestellen lang niet altijd een hogere valdemping wordt bereikt ten opzichte van gewoon het aanwezige gras of zand.

Donderdag 9 oktober

 • 11.00 uur: Ontwerp je eigen Beweegvriendelijke Openbare Ruimte. Het NISB neemt je mee in een interactieve sessie. We gaan aan de slag met ontwerpprincipes voor een openbare ruimte die uitnodigen om te bewegen, spelen en sporten. Een aantrekkelijke openbare ruimte waar men elkaar graag ontmoet. Wat zijn uw ervaringen? Hoe kunnen we stimuleren dat ontwerpers sport-en beweeginclusief gaan ontwerpen?
 • 12.00 uur: Licht en beleving. Wat kan er allemaal bereikt worden als je met hen samenwerkt aan het optimaliseren van de buitenverlichting? In deze workshop worden antwoorden verkend aan de hand van een concrete casus, met de methode die C-REALIST in Noord-Holland ontwikkelde.
 • 14.00 uur: Hoe maak je een integraal duurzaam gebiedsontwerp waar? Wat doet groen met de mens, uw bedrijf, stad of gemeente? Waarom is groen een kansrijk bindmiddel in de maatschappij? Hoe maak je hierin de juiste keuzes?
 • 14.00 uur: Wegdekreflectie is hot! De mogelijkheden van wegdekreflectie met bestrating en asfalt in de openbare ruimte belicht.

Meer informatie, en registreren voor gratis entree: www.openbareruimte.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *