Recreatiesector vreest daling toeristen Valkenburg

Adviesbureau ZKA Consultants & Partners onderzoekt in opdracht van enkele camping- en bungalowbedrijven de effecten van de voorgenomen verhoging van de toeristenbelasting in de gemeente Valkenburg a/d Geul. Hierbij gaat het om de effecten bij de ondernemers zelf alsmede de mogelijke regionaal economische effecten.  De sector vreest dat toeristen Valkenburg links laten liggen als in 2014 de toeristenbelasting opnieuw met 10% wordt verhoogd. Middels het onderzoek hopen de initiatiefnemers aan te tonen dat het telkens maar verhogen van de toeristenbelasting wel degelijk een effect heeft op het aantal toeristen, hun bestedingen en de werkgelegenheid.

Aanleiding voor dit onderzoek zijn de verhogingen die de gemeente Valkenburg a/d Geul de afgelopen jaren heeft doorgevoerd.  In 2012 werd de toeristenbelasting verhoogd van € 1,13 (per persoon per nacht) naar € 1,25 voor campings en van € 1,27 naar € 1,60 voor alle overige accommodaties. De gemeenteraad heeft inmiddels besloten de tarieven per 1 januari 2014 weer met 10% te verhogen, waardoor de tarieven op resp. € 1,38 en € 1,76 uitkomen.

Met name de campings en bungalowparken vrezen een verdere teruggang in hun bezettingsgraden en zijn van mening dat de toerist geen melkkoe is die telkens van stal gehaald kan worden om een gemeentelijke begroting te dichten. Op dit moment vormt de toeristenbelasting al een dermate groot deel van het overnachtingstarief op campings dat de limiet wel bereikt is.
Een voorbeeld: twee personen die in het voorseizoen komen kamperen, betalen bijvoorbeeld € 15,00 per nacht voor een plaats. Hier komt straks € 2,76 aan toeristenbelasting bij. De toerist betaalt uiteindelijk € 17,76. De eindafrekening bestaat straks dus bijna voor 20% uit toeristenbelasting!

Een ander voorbeeld: voor een 10-persoonswoning moet straks ruim € 55,00 aan toeristenbelasting betaald worden op een midweek in een bungalow. Op een prijs van € 400,00 is dit bijna 14%!

Het rapport wordt eind april afgerond en begin mei aan de gemeente aangeboden. Initiatiefnemers willen vervolgens met de gemeente in gesprek over nut en noodzaak van toeristenbelasting en ze willen ook de discussie over alternatieven niet uit de weg gaan.

De volgende bedrijven hebben de opdracht aan ZKA verstrekt:

Camping Den Driesch Mini-camping Kroonen
Camping Oriëntal Hubertushoeve
Camping de Cauberg Camping de Linde
Camping Vinkenhof Landal de Cauberg
Camping de Bron Camping Schoonbron

 

Meer informatie: www.recron.nl (contactpersoon Frank Verkoijen)

 

Breng toeristenbelasting separaat in beeld
Leon Jobse, directeur van ZKA, laat weten dat ondernemers ook zelf een rol hebben bij de prijsbeleving van deze belastingmaatregel: “Veel ondernemers verwerken de toeristenbelasting in hun prijs. Daardoor wordt niet inzichtelijk gemaakt wat de werkelijke prijs is van het verblijf. De toeristenbelasting werkt namelijk niet prijsverhogend voor het product, maar is wel kostenverhogend voor de vakantieganger. Laat dus vooral separaat zien op je rekening welk deel toeristenbelasting is.”
ZKA voerde al eerder een vergelijkbaar onderzoek uit voor de gemeente Venlo. Daar werd duidelijk dat een verhoging van de toeristenbelasting zou zorgen voor een verslechterende concurrentiepositie van de hele regionale economie. De toeristenbelasting was in de gemeente Venlo al relatief hoog t.o.v. de omliggende gemeenten. Op basis van dat onderzoek werd hier besloten om de toeristenbelasting niet verder te verhogen.

Meer informatie: www.zka.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *