Principeakkoord HISWA-CAO

HISWA Vereniging, FNV Meubel & Hout en CNV Vakmensen hebben na drie onderhandelingsrondes een principeakkoord gesloten voor de HISWA-CAO. De achterban van HISWA Vereniging en de vakbonden wordt gevraagd zich uit te spreken over het principeakkoord. Als zij instemmen dan is de nieuwe 1-jarige HISWA-CAO een feit.

In verband met de economisch barre tijden, is het helaas niet mogelijk om de lonen gelijk met de inflatie van rond de 2,5% te verhogen. Dit betekent een koopkrachtverlies voor de werknemers. Echter, een aanpassing van meer dan 1,65% per 1 juli vindt HISWA Vereniging namens de werkgevers onverantwoord. Om het leed enigszins te verzachten ontvangen de werknemers in juli een eenmalige uitkering van 100 euro bruto.

Aanpassing van de lonen
De werkgevers binnen de onderhandelingsdelegatie zijn niet algeheel/unaniem positief over het gesloten akkoord. Het principeakkoord is om die reden neutraal aan de achterban voorgelegd. Jasmin Kidane, CAO-onderhandelaar namens HISWA Vereniging: “Het is lastig onderhandelen in deze economisch moeilijke tijd. Niemand wil dat werknemers erop achteruit gaan, maar een loonstijging moet wel betaalbaar blijven en geen banen gaan kosten. De loonaanpassing van 1,65% blijft ver onder de verwachte inflatie, maar is wat ons betreft toch aan de hoge kant. Of dit verantwoord is, willen we graag van onze achterban horen. Dat is de reden waarom we het akkoord neutraal en niet positief hebben voorgelegd.”

Om een leerwerktraject in de watersportindustrie voor jongeren nog aantrekkelijker te maken, is besloten om de de BBL-lonen per 1 juli te verhogen met 10 euro bruto per week. De CAO geldt bij goedkeuring voor de duur van 1 jaar, van 1 januari 2012 tot 1 januari 2013.

Voor wie bestemd
De HISWA-CAO is verplicht voor alle bedrijven die zich bezighouden met het (af)bouwen, vaarklaar maken, repareren en onderhouden van houten- en/of kunststoffen jachten. Al dan niet in combinatie met een dienstverlenende activiteit als verhuur van boten of ligplaatsen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *