Vrijstelling werkvergunning vluchtelingen uit Oekraïne

Wie de komende tijd nog personeel nodig heeft, kan nu ook vluchtelingen uit de Oekraïne in dienst nemen. Het UWV maakte onlangs bekend welke procedure ondernemers dienen te volgen om voor de vrijstelling in aanmerking te komen.

De vrijstelling kan weer een beetje verlichting bieden op de zeer krappe arbeidsmarkt in de horeca- en recreatiesector.

Voor vluchtelingen uit Oekraïne hoeft u geen werkvergunning aan te vragen als zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Als u iemand uit Oekraïne in dienst wilt nemen, moet u dat wel melden bij UWV.

Vrijstelling met terugwerkende kracht

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming geldt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hierdoor hebben zij het recht om te werken in Nederland zonder werkvergunning. De vrijstelling geldt vanaf 1 april 2022 en werkt terug tot en met 4 maart 2022.

Document van de IND

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen een document van de IND waaruit blijkt dat ze onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Nog niet elke vluchteling heeft een document van de IND. Daarom geldt de vrijstelling tot en met 30 mei 2022 voor alle Oekraïners die hun nationaliteit kunnen aantonen met bijvoorbeeld een paspoort.

Melding vooraf en overgangsperiode

Als u een iemand uit Oekraïne in dienst wilt nemen, meldt u dat bij ons met het formulier Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne. De werknemer kan 2 werkdagen nadat de melding is gedaan starten met werken. Tot en met 15 april 2022 geldt hiervoor een overgangsperiode. Werknemers uit Oekraïne die op of na 4 maart 2022 bij u zijn gestart met werken, kunt u tot en met 15 april 2022 ook achteraf melden.

Wie brengt ondernemers en vluchtelingen samen?

We vroegen het UWV nog om advies over de manier waarop je een vluchteling uit Oekraïne kunt vinden? Een woordvoerder van het UWV laat weten dat er wordt gewerkt aan een inschrijfmogelijkheid voor vluchtelingen als werkzoekende; maar die database is op dit moment nog in ontwikkeling. In de overgangsperiode wordt aangeraden om contact op te nemen met een Werkgevers Servicepunt van het UWV. Deze zijn regionaal georganiseerd en hebben vaak al contacten met gemeenten en opvanglocaties in jouw regio. Ook is er een landelijk Werkgevers Servicepunt met o.a. een branchespecialist voor o.a. Horeca, Schoonmaak en Facilitair. In verschillende regio’s hebben samenwerkende ondernemers ook al direct contact gezocht met een opvanglocatie om de opties voor werk te bespreken.

Bron en meer informatie: www.uwv.nl

Zie ook: www.kvk.nl/advies-en-informatie/personeel/werk-bieden-aan-oekraiense-vluchtelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *