Per 1 juli: geen ongevraagde telefonische verkoop + einde aan verkoop wegwerpplastic

Per 1 juli zijn er diverse regels in werking getreden die ook ondernemers in de recreatiesector (kunnen) raken. Ongevraagde verkooptelefoontjes zijn straks verboden en artikelen van wegwerpplastic mogen niet meer worden verkocht.

De Kamer van Koophandel maakte een overzicht, waar wij weer de meest relevante onderdelen voor ondernemers in de recreatiesector uit filterden.

Geen ongevraagde telefonische verkoop meer

Ongevraagde verkooptelefoontjes zijn vanaf 1 juli verboden. Maken jouw sales- en marketing medewerkers gebruik van telemarketing? Telefonisch producten en diensten verkopen aan natuurlijke personen mag alleen nog met toestemming.

Kleine plastic flesjes krijgen statiegeld

Vanaf 1 juli zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water met een inhoud minder dan een liter. O.a. grote supermarkt (200 m2) of bemand tankstations langs de snelweg worden verplicht om lege petflesjes in te zamelen. Voor horecabedrijven is dit niet verplicht.

Nieuwe btw-regels voor internationale e-commerce

Heb je een webshop en denk je erover na om producten over de grens te verkopen? Let op dat je het juiste btw-tarief berekent. Als je totaalbedrag aan buitenlandse verkopen in EU-landen jaarlijks onder de 10.000 euro blijft, mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Met als randvoorwaarden dat het transport van de zending in Nederland begint en dat je een vestiging in een EU-land hebt. Vanaf het moment dat je omzet boven de 10.000 euro komt, breng je het btw-tarief in rekening van het EU-land waar je klant gevestigd is.

Redactie: “We hebben nog en vraag open staan in welke mate deze wetgeving ook van toepassing is op online boekingen en ticketing in de recreatiesector.”

Toelichting toegevoegd op 5 juli:

Vanuit het Ministerie van Financiën ontvingen we een antwoord op de vraag of recreatieve diensten ook onder de nieuwe regeling vallen: “De BTW regels veranderen niet voor de plaats waar diensten belast zijn met BTW, ook niet in de recreatiesector. De wijzigingen van e-commerce hebben betrekking op de leveringen van goederen aan particulieren, waarbij de goederen worden vervoerd van het ene naar het andere land.”

Verkoop wegwerpplastic verboden

Wegwerpplastic is passé. Heb je een winkel, groothandel of horecabedrijf en gebruik of verkoop je wegwerpplastic? Dan mag je de oude voorraad opmaken. Zodra de voorraad op is moet je op zoek naar alternatieven zoals disposables van hout, bamboe of karton. Ook wegwerpproducten die gedeeltelijk gemaakt zijn van plastic of bio plastic zijn verboden. Deze regel gaat in vanaf 3 juli.

Minimumloon omhoog

Heb je personeel in dienst? Het brutobedrag van het wettelijk minimumloon stijgt op 1 juli 2021.

Bekijk de complete lijst, met meer toelichting, op www.kvk.nl

Nieuwe alcoholwet

Ook de drank en horecawet wordt m.i.v. 1 juli aangepast. Belangrijke wijzigingen betreffen:

  • Wederverstrekking van alcohol aan minderjarigen wordt strafbaar. Daardoor zijn nu de alcoholverstrekker, de minderjarige en de doorgever strafbaar.
  • Aanbiedingen op alcohol voor verkopers ‘voor gebruik elders dan ter plaatse’ mogen maximaal 25% korting geven op de normale verkoopprijs.
  • Er worden ook nieuwe eisen gesteld aan de inrichting van een nieuwe horecalocatie; o.a. de hoogte van de ruimte, oppervlakte, toiletruimtes en ventilatie.

Meer informatie: www.khn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *