Overheden maken binnenlandse vakanties steeds duurder

De diverse overheden houden niet op met het almaar verhogen van belastingen. De overnachtingsprijzen van campings, bungalowparken en groepsaccommodaties gaan hierdoor steeds meer en harder omhoog.

RECRON, de brancheorganisatie van ondernemers in de recreatiebranche, luidt de noodklok: vakantie wordt voor een deel van de Nederlanders onbetaalbaar.

Van elke euro omzet gaat er minimaal 30 cent naar de overheid in de vorm van een belasting. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau ZKA Leisure Consultants, gedaan in opdracht van RECRON. Een recreatieondernemer heeft met 120 verschillende soorten belastingen, heffingen en regelingen van de overheid te maken. Dit voelt de consument uiteindelijk in zijn portemonnee.

Belonen in plaats van belasten

Iedereen heeft recht op vakantie, dat is zelfs bij wet geregeld. Maar deze vakantie moet ook voor de doelgroepen aan de onderkant van de samenleving betaalbaar blijven

Toeristen zijn juist van harte welkom in de meeste gemeenten. Zij houden de lokale economie en ook de voorzieningen van kleinere dorpen in stand. Het is daarom bijzonder eigenaardig om deze toeristen fors te belasten. Volgens het CBS is de landelijke stijging van de inkomsten van toeristenbelasting van 2018 naar 2019, 55 miljoen euro – van 239 naar 294 miljoen euro. We zouden deze vakantiegangers juist moeten belonen voor de financiële impuls die zij geven aan een gemeente.

Stop met extreme verhogingen

De overheid beïnvloedt door de willekeurige en vaak exorbitante verhogingen van de toeristenbelasting, forenzenbelasting en andere belastingen, een deel van de prijsvorming, de marges en concurrentiepositie van recreatiebedrijven. RECRON roept de overheid dan ook op te stoppen met deze extreme verhogingen.

Meer informatie:

Het complete onderzoek is in te zien op de website van Hiswa / RECRON. Naast de financiële kosten is er in dit onderzoek ook nog een indrukwekkende lijst van wetten en regels opgesteld waar recreatiebedrijven aan moeten voldoen (en waarvan de uitvoering ook de nodige kosten met zich meebrengt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *