De beoogde hogere btw-opbrengst komt in 2012 voor een deel uit de zak van de ondernemer. In alle consumentensectoren zijn er ondernemers die pas vanaf 2013 prijsverhogingen aan de consument doorvoeren. Voor horecagerelateerde bedrijven zijn vooral de effecten van ‘psychologische prijzen’ en de mogelijkheden van doorberekenen in 2012 van belang.
Voor de detailhandel non-food zorgt de invoering tijdens het seizoen dat er wordt ingeteerd op de marge. Direct doorvoeren van het 21% tarief in de prijzen houdt het risico in dat ondernemers zich voor korte termijn uit de markt prijzen.
Ondernemers gaan hogere belasting niet klakkeloos doorberekenen
Het ING Economisch Bureau verwacht dat ondernemers in de meeste sectoren de btw-verhoging in 2012 nog niet volledig doorberekenen aan hun klanten. Dit is sterk afhankelijk van de sector waarin een ondernemer opereert en zijn financiële uitgangspositie. Vooral voor nieuwbouwwoningen en andere duurzame goederen is de koopbereidheid op dit moment zo gering dat een prijsstijging potentiële kopers verder afschrikt. Benadrukken dat men tijdelijk tegen het oude tarief blijft verkopen stemt de klant mogelijk positiever in de laatste maanden van dit jaar. Ook stimuleren ondernemers met die maatregel een anticipatie-effect waardoor klanten hun (grote) aankopen naar voren halen om nog van de oude prijs te profiteren. Voor ondernemers die goederen of diensten verkopen waar alternatieven voor zijn (substitutie) bestaat het risico op omzetverlies. Hiervan is sprake in de bouw en de zorg. Ondernemers die met psychologische prijzen werken moeten bepalen of zij het behoud van hun huidige prijzen of het behoud van de marge het zwaarst laten wegen.
Tabel: wat doen ondernemers en hun klanten bij de btw-verhoging?
Bron: sectoralert BTW, ING bank
Zie ook het artikel van BDO op deze website over de maatregelen die je als bedrijf moet nemen om goed in te spelen op de BTW verhoging per 1 oktober 2012.
Eén reactie